Een zeevaartschool, een kungfuschool en een boksschool

vod
ma 23/02/2015 - 15:15 De Gentse fotograaf Titus Simoens neemt de tijd om rond te kijken vooraleer hij fotografeert. Voor zijn project trok hij naar het internaat van de zeevaartschool in Oostende, naar een kungfuschool in China en naar een boksschool in Cuba. Nu sluit hij de trilogie af met een fototentoonstelling in Gent en een bijhorend boek.

titus simoens fotograaf alexander lowie meubelmaker fototentoonstelling gent caermersklooster uitgeverij hannibal uitgeverij kannibal tentoonstelling kungfu school china cuba boksen boksschool zeevaartschool oostende kinderen jongeren jongens school

Boksschool Cuba©Titus Simoens

'Blue, See - Mont Song - Los Domadores'

De Gentse fotograaf Titus Simoens toont een sterke interesse voor het leven van jongeren die in moeilijke omstandigheden opgroeien. De thematiek van zijn foto's belicht niet zozeer het strenge schoolregime waarin de jongens opgroeien maar legt eerder de focus op het leven in groep vanaf een jonge leeftijd.
Bij de opening van zijn tentoonstelling 'Blue See - Mont Song - Los Domadores' kreeg Cobra.be de kans om met hem over zijn drieluik te praten.
''Het intrigeert me vooral hoe jongeren of kinderen, vanaf 8 jaar soms al, van thuis weg worden gehaald en in een groep leven tot hun 18, 20 jaar. Hoe gaan kinderen daarmee om?  En vanuit die gedachte vroeg ik me af welk gevoel bij hen opkomt. Dus ben ik gaan observeren en heb geprobeerd om dat vast te leggen, als ze aan het rusten zijn bijvoorbeeld."

Kungfuschool China©Titus Simoens

Oostende - China - Cuba

Een zeevaartschool, een kungfuschool en een boksschool

De Gentse fotograaf Titus Simoens neemt de tijd om rond te kijken vooraleer hij fotografeert. Voor zijn project trok hij naar het internaat van de zeevaartschool in Oostende, naar een kungfuschool in China en naar een boksschool in Cuba. Nu sluit hij de trilogie af met een fototentoonstelling in Gent en een bijhorend boek.


Voor dit driedelig project dompelde Titus Simoens zich telkens  -voor minstens een maand- onder in het schoolleven van de jongeren bij de Oostendse zeevaartschool, de kungfuschool in Yunnan in China en tenslotte ook de boksschool in Cuba. Het zijn scholen met een streng en strak regime waar regels moeten gehoorzaamd worden. De locaties in Cuba, China en Oostende zijn eerder toevallig.

 

"Het is opmerkelijk dat er zo weinig verschillen zijn tussen de verschillende scholen. Het leven in Cuba is helemaal anders dan in België maar een kind in Cuba in zo'n school is eigenlijk krak hetzelfde als een kind in Oostende op zo'n school." aldus Titus Simoens.

Hij nam deel aan hun dagelijks leven, volgde hun ritme en activiteiten en werd na verloop van tijd -voor de jongeren- onzichtbaar.  Door het lange verblijf kende Titus de strikte dagindeling en de plaatsten waar de jongeren in hun schaarse vrije tijd verbleven.  Hij koos behoedzaam de locaties voor zijn foto's en wachtte dan het juiste ogenblik af om te fotograferen. De werken van Titus Simoens lijken op het eerste zicht spontaan maar niets is wat het lijkt; aan elke foto gaat een grondige studie vooraf.

Zeevaartschool Oostende©Titus Simoens

Over de bovenstaande foto vertelde hij aan Cobra.be :"Dat was een moment dat ik me nog levendig herinner. Ik was eigenlijk bezig met een portret  van de jongen die hier bovenaan zit (nvdr: in de rechterhoek) en aan dat jongetje naast mij zei ik 'wacht nog eventjes, ik ga je zo meteen fotograferen'. Dan ging hij automatisch gaan liggen op deze manier en lag hij te wachten. En dan komt dit moment en verplaats ik m'n camera automatisch naar dat beeld. En zo is het dit beeld geworden. Het typeert ook het thema waarover ik werk.... het weg zijn van thuis.... het nog kind zijn. Maar daarom niet zielig hé !"

Fotograaf Titus Simoens werkt voor dit project samen met meubelontwerper Alexandre Lowie. Hij ontwierp artistiek meubilair in functie van de foto's. De houten kaders, de houten tafelconstructies en de lichtarmaturen ondersteunen de  werken van Titus.

De tentoonstelling en het boek

Titus Simoens bij Cobra .be