In Silence

1983©Gilbert Fastenaekens
di 27/01/2015 - 14:27 De eerste retrospectieve tentoonstelling van fotograaf Gilbert Fastenaekens is een feit. De expositie overloopt zijn verschillende werken door middel van afdrukken, installaties, uitgaves en video's. 'In Silence' is van 5 februari tot 29 maart in de Botanique in Brussel.

gilbert fastenaekens foto tentoonstelling fotograaf botanique in silence retrospectieve expo nocturnes site I en II correspondance postkaarten

Wie is Gilbert Fastenaeken?

Gilbert Fastenaeken (1955) is fotograaf en professor aan de ERG in Brussel. Sinds de jaren '80 heeft hij uitgebreid tentoongesteld in België en in het buitenland. Zijn werk werd veelvuldig gepubliceerd en zijn aanwezig in talloze collecties waaronder die van Frac Lorraine, Le Centre National des Arts Plastiques in Parijs en Fomu in Antwerpen.

Terug in de tijd met Gilbert Fastenaekens

De Brusselaar Gilbert Fastenaekens (1955) verwierf bekendheid met nachtopnamen van stedelijke landschappen, een van de moeilijkste fotografische disciplines. Vier jaar geleden wierp hij het over een andere boeg, met de herfotografie van prentbriefkaarten. Met de herfotografie van driehonderd oude postkaarten is hij meer dan vier jaar zoet geweest. Hij wilde de foto’s op exact dezelfde plek op exact dezelfde dag met exact dezelfde weersomstandigheden nemen en dat was een uitputtende bezigheid.

De reeks 'Nocturnesvan fotograaf Gilbert Fastenaekens (°1955) van begin jaren '80 bracht hem op de voorgrond van de kunstscène.
De stad is altijd een geliefkoosde plek geweest voor Fastenaekens en in 'Nocturnes' fotografeert hij een reeks van stedelijke locaties bij nacht.  Gilbert Fastenaekens legde hierbij de grondslag voor een esthetiek die ook vandaag nog sterk eigenzinnig oogt. In zijn werk, dat het midden houdt tussen documentaire en artistieke fotografie, combineert hij een bijzonder sobere vormtaal met een haast romantische gevoeligheid. Fastenaekens leunt nauw aan bij de pioniers van topografische fotografie waartoe ook Robert Adams wordt gerekend.

Zijn latere reeks 'Site I en II' geven voldoende ruimte aan het vreemde en het mysterieuze. Zo krijgen ogenschijnlijk neutrale elementen zoals de industriële ruïnes van Lotharingen of het braakland en de blinde muren van Brussel, in zwart-wit of in kleur, een theatraal, zelfs dramatisch karakter.

Postkaarten

Correspondance©Gilbert Fastenaekens


Onder zijn recentere werk vinden weCorrespondance’. Voor dit  uniek project (2007) bekeek hij meer dan 1600 postkaarten uit het Archief van Brussel. Ze tonen een inventaris van belangrijke plaatsen in Brussel. Gilbert Fastenaekens koos een driehonderdtal oude prentbriefkaarten van Brussel die zich leenden om te herfotograferen. Hij bezocht de locaties, zag wat er verdwenen of bijgebouwd was en met het origineel in de hand koos hij het juiste standpunt en lichtinval om het originele zo dicht mogelijk te benaderen.

Essai pour une archeologie imaginaire©Gilbert Fastenaekens