Fotograaf Paul Van den Abeele overleden

zelfportret ©Paul Van den Abeele/De Standaard
di 23/12/2014 - 09:01 Paul Van den Abeele, pionier van de persfotografie in Vlaanderen, is in Erembodegem overleden. Hij was 85 jaar.

fotografie foto paul van den abeele persfotograaf schilder de standaard overleden

Paul Van den Abeele: persfotograaf

In 1976 interviewt 'Terloops' Paul Van den Abeele naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de bond van fotoreporters van de Belgische pers. (Terloops, 9 oktober 1976)

Paul Van den Abeele: een impressie

Het programma 'Dag aan dag' toont aquarellen en foto's van persfotograaf Paul Van den Abeele. (Dag aan dag, 16 september 1977)

Fotograaf Paul Van den Abeele met pensioen

Na 47 jaar trouwe dienst bij de kranten van De Standaardgroep gaat fotograaf Paul Van den Abeele met pensioen. (De Zevende Dag, 4 september 1994)

Tijdens een loopbaan van bijna een halve eeuw bij de kranten van De Standaard-groep legde Paul Van den Abeele in duizenden beelden het leven in ons land vast, schrijft Jan Van Hove in de krant De Standaard.

Meer kunstenaar dan fotograaf

"Paul kende Vlaanderen als zijn broekzak. In elke straat wist hij wel een kleurrijke figuur wonen, een gesjeesde zakenman of een bekende politicus. Hij was thuis op kermissen en wielerkoersen, volgde betogingen en parlementaire debatten, rukte uit bij overstromingen en grote branden. Maar eigenlijk voelde hij zich meer kunstenaar dan fotograaf. Hij leefde op wanneer hij een schrijver kon portretteren of een kunstenaar in diens atelier mocht bezoeken. Hij las ook liever gedichten of een roman dan de krant," schrijft Jan Van Hove in De Standaard van 23 december.

Tekenaar of fotograaf

Paul Van den Abeele wordt in 1929 geboren in Aalst. Zijn vader is steenkapper, gespecialiseerd in schouwen en grafzerken. Paul leert tekenen en beeldhouwen aan de stedelijke academie. Hij wil liefst tekenaar worden, maar wordt fotograaf.

"Een goede persfoto moet het nieuws tonen dat men niet kan schrijven."
Zo definieert Paul Van den Abeele een persfoto in het programma De Zevende Dag in 1994.

"Ik heb zelf nooit geteld hoeveel foto's ik gemaakt heb," vertelt Paul Van den Abeele, "maar een vriend van mij heeft het uitgerekend en sprak van 600 à 700000. Dat is eigenlijk veel te veel", lacht de fotograaf, "maar we worden elke dag voortgedreven."
Het gesprek in het VRT-programma 'De Zevende Dag' vindt plaats naar aanleiding van zijn pensioen in 1994. We leven dan nog vóór het digitale tijdperk. De fotograaf heeft het toch ook al over een grote evolutie in de persfotografie. "De komst van de kleur is een grote revolutie: wij werkten aan onze foto's en aan kleurenfoto's wordt er op de krant niet gewerkt. In de krant staan geen kleurenfoto's maar gekleurde prentjes," probeert hij uit te leggen.

Van den Abeele fotografeert Willem Elsschot, Ernest Claes, Louis Paul Boon, Salvador Dalí, schilder Albert Servaes, koningin Elisabeth, Jozef Cantré, Oscar Jespers, beeldhouwer Ossip Zadkine, Stijn Streuvels, Marguerite Yourcenar, Georges Simenon en Orson Welles, politici, wielrenners.
 
In 1987 krijgt hij de Staatsprijs voor zijn loopbaan, een kunstenaarsloopbaan.
 

Paul Van den Abeele 1929-2014