Belgische straatfotografie

©Jef Beirinckx
zo 21/12/2014 - 13:16 Straatfotografie kent verschillende stromingen: fotografen die de straat als decor gebruiken, anderen documenteren het straatleven en de tijdsgeest. Maar allen komen ze de straat op voor die ene ultieme foto. Een overzichtstentoonstelling 'Belgian Street Photography' in het BELvue museum te Brussel.

foto fotografie straatfotografie streetfotografie belgian street photography belgische straatfotografie jimmy kets artur eranosian wouter van vaerenbergh jef beirinckx luc rabaey brecht van maele karina brys patrick bardyn thomas switn sweertvaegher franky de schampheleer olivier bekaert charles paulicevich filip claus john vink documentaire fotografie belvue museum brussel

De fototentoonstelling 'Belgian Street Photography' presenteert een boeiende selectie uit het werk van o.a. Jimmy Kets, Artur Eranosian, Wouter Van Vaerenbergh, Jef Beirinckx, Luc Rabaey, Brecht Van Maele, Karina Brys, Patrick Bardyn, Thomas Switn Sweertvaegher, Franky De Schampheleer, Olivier Bekaert, Charles Paulicevich, Filip Claus en John Vink.

Het is een tentoonstelling met een open blik , met aandacht voor diverse interpretaties en raakvlakken met andere genres.

Straatfotograaf Jef Beirinckx

© Jef Beirinckx

Fotograaf Jef Beirinckx is Antwerpenaar in hart en nieren. De straten van zijn stad zijn het decor voor zijn foto's en met een grote regelmaat kun je hem er tegenkomen met een camera in de hand. Tot april 2015 is hij één van de stadsfotografen van deze grootstad.

Een verleden in de reclamewereld en zijn liefde voor kunst en film stuwen hem in een genre van de straatfotografie die weinigen hem nadoen. Zijn beelden voelen soms surrealistisch en bevreemdend aan. Het documenteren van het Belgische straatleven is voor hem geen punt.  Aan Cobra.be vertelt hij:  "De energie van de straat capteren is overgeconcentreerd hard werken met een verbeelding in overdrive om zo af en toe tot een bevredigend resultaat te komen."
Hij ziet zichzelf als een visual artist die speelt met de kleuren van een schilderspalet. Het bewerken van de kleuren van zijn foto is voor hem even belangrijk als het nemen van de foto.  "De grote hoeveelheid van visuele prikkels in de dagdagelijkse realiteit te filteren naar beelden doordrongen van eenvoud, abstractie, bevreemding en dynamische composities in de hoop zo tot een eigen fotografische schriftuur te komen." aldus Jef Beirinckx

Deelnemende fotografen in het archief van Cobra.be