Het DNA van West-Vlamingen

do 11/12/2014 - 10:25 West-Vlamingen dragen hun roots altijd met zich mee. Het boek 'Het Zilte Westen' ontcijfert het DNA van West-Vlamingen aan de hand van portretten, cartoons en uitspraken. De ziel van de West-Vlaming vervat in een boek.

foto boek fotoboek het zilte westen uitgeverij hannibal kannibaal west vlaanderen

Getuigen over hun West-Vlaamse roots


Guinevere Claes, Jan Bucquoy, Elsje Helewaut, Anne Provoost, Marijke Pinoy, Karl Vannieuwkerke, Luc Devoldere, Johny Vansevenant, Kobe Desramaults, Etienne Vermeersch, David Van Reybrouck, Wim Delvoye, Wannes Cappelle, Sam Louwyck, Ann De Craemer, Jan Puype, Bert Bultinck, Annelien Coorevits, Hugo Camps, Dominique Persoone, Kurt Van Eeghem, Wim Chielens, Carl Devos,...

Het Zilte Westen

De titel van het boek  'Het Zilte Westen'  is een allusie op de zee én een verwijzing naar het Wilde Westen. "Het boek wil aantonen dat de provincie West-Vlaanderen meer is dan de zee en de boeren die er werken." aldus de coauteur Stijn Vanderhaeghe.

Dit initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en Uitgeverij Hannibal gaat op zoek naar het gen dat de identiteit van de West-Vlamingen typeert: de harde, noeste werkers met een hart van goud.

Foto's, tekeningen, cartoons, gedichten en talrijke liedjes bezingen de West-Vlaamse ziel. Kenmerkende uitspraken in het West-Vlaamse dialect zijn neergepend en brengen het gesproken woord tot leven.

Het DNA

Het boek gaat op zoek naar het DNA van de West-Vlaming en in dit geval staat DNA voor Dialect, No-nonsens en Arbeid. Het zijn eigenschappen waarin veel West-Vlamingen zich herkennen en die door vele anderen erkend worden.
Uitgeweken West-Vlamingen zoals bijvoorbeeld Kurt Van Eeghem schrijven loyaal over de aantrekkingskracht met hun geboortegrond en hun 'West-Vlaamse' wortels.

Eén van de meest opmerkelijke kenmerken is het West-Vlaams dialect waarbij woorden aan elkaar lijken te hangen. Ondertiteling of vertalingen zijn noodzakelijk.  Ook de no-nonsens houding van West-Vlamingen is typerend en wordt in het boek beschreven. Het deel Arbeid brengt dan weer het karakter van een harde werker naar voren, alhoewel die mening niet door iedereen wordt gevolgd.

De met dialect doorspekte publicatie omvat onder meer een historische schets, tekstbijdragen, een culinaire rondreis, portretten van bekende en minder bekende gouwgenoten, de mooiste provincieplekjes en al dan niet literaire bijdragen en columns van tal van schrijvers die minstens één 'gen' gemeenschappelijk hebben: West-Vlaamse roots.

 


Fotografen die meewerkten

Onder meer Jelle Vermeersch, Nyk Dekeyser, Thomas Sweertvaegher, Harry Gruyaert, Carl Dekeyzer, Herman Selleslags, Marc Lagrange, Michiel Hendryckx, Danny Willems en Stephan Vanfleteren maakten foto’s voor deze publicatie. Ook van de overleden Magnum-fotografen Henri-Cartier Bresson, David Seymour en Bruno Barbey werden beelden opgenomen, evenals uit archieven uit binnen- en buitenland.

 

Het boek 'Het Zilte Westen - op zoek naar het DNA van West-Vlaanderen' van de Provincie West-Vlaanderen en Uitgeverij Hannebal is te verkrijgen bij de betere boekhandel of kan via www.west-vlaanderen.be verkregen worden .