Slagroomtaart en slingers

Ampharo Sher©Ilvy Njiokiktjien
wo 26/11/2014 - 10:53 Fotografe Ilvy Njiokiktjien doorkruiste Nederland om honderd verjaardagsfeesten te fotografen, van een eerste verjaardag tot een honderdste. De tentoonstelling en het bijhorende boek 'Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen', geven een verrassende en kleurrijke inkijk in de gewoontes en de gebruiken van Nederlandse families.

foto fototentoonstelling ilvy njiokiktjien verjaardagsfeesten 100 verjaardagen slagroomtaart en slingers nederland in 100 verjaardagen fotografe nederlands fotomuseum

Wie is Ilvy Njiokiktjien?

Ilvy Njiokiktjien (1984) groeit op in Utrecht. In 2006 rondt ze haar studio journalistiek af en begint haar carrière als fotografe en journalist voor de krant Sp!ts en het persbureau ANP. Ze verblijft met enige regelmaat in Zuid-Afrika. Met een foto van de begrafenis van Nelson Mandela wint zij de Zilveren Camera 2013. Eerder in 2013 is zij door Stichting Fotoweek als eerste Fotograaf des Vaderlands uitgeroepen, waardoor zij een jaar lang het gezicht van de Nederlandse (vak)fotografie is geweest.

Op dit moment werkt Ilvy als freelance fotografe en wordt ze regelmatig gepubliceerd in toonaangevende internationale dagbladen als Der Spiegel, Telegraph Magazine, The New York Times en l’Espresso. In Nederland is zij één van de vaste freelance fotografen van NRC Handelsblad.

Wat voorafging

In april 2013 werd Ilvy Njiokiktjien door Stichting Fotoweek (een initiatief van Nederlands Fotomuseum en Foam) uitgeroepen tot de eerste Fotograaf des Vaderlands. Fotoweek gaf haar de opdracht om een fotoserie te maken over het thema  ‘Kijk! Mijn familie’. Njiokiktjien koos ervoor om het fenomeen verjaardagsfeestjes in beeld te brengen, een moment waarop veel families bij elkaar komen. Deze serie, die  een tiental verjaardagen covert, was onder meer tijdens de Nederlandse Fotoweek 2013 te zien op Fotofestival Noorderlicht.

 

100 verjaardagsfeestjes

Na Fotoweek besloot Njiokiktjien om de serie zelfstandig voort te zetten door alle verjaardagen tussen de één en de honderd in beeld te brengen. Hiervoor doorkruiste ze Nederland.

De feestjes die ze bezocht variëren van heel bijzonder tot bijzonder gewoon. Er wordt gefeest en veel gedronken: koffie en slagroomtaart, borrels met porties kaas en worst of gewoon wat bitterballen. Familie, vrienden en collega's komen thuis op bezoek, maar er wordt ook gevierd in de kroeg, op het strand, in een feesttent of in de natuur. Eén ding is duidelijk: in Nederland worden verjaardagen gevierd.

De fotoreeks 'Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen'  bevestigt enerzijds het clichébeeld van Nederlanders, maar toont ook hoe verrassend  verschillend het er aan toe kan gaan binnen de Nederlandse huiskamers.