Haaien zoals je ze nog nooit zag

© Jean-Marie Ghislain vod
wo 05/11/2014 - 11:21 Onderwaterfotograaf Jean-Marie Ghislain had ooit watervrees. Die angst heeft hij ingeruild voor zwempartijen met zijn camera tussen haaien. Het resultaat is een kunstboek 'Man & Haai' waarin de meest gevreesde diersoort in schoonheid wordt afgebeeld. Tot 30 november is er de gelijknamige tentoonstelling in Brussel.

fotografie foto fotograaf onderwaterfotografie man en haai water dieren jean marie ghislain

Jean-Marie Ghislain bij Cafe Corsari

De Belgische onderwaterfotograaf Jean-Marie Ghislain was ooit als de dood voor water. In zijn jeugd werd hij gered van de verdrinkingsdood en hield er uiteindelijk watervrees aan over. Die angst zag hij als een uitdaging om te overwinnen. Nu is hij onderwaterfotograaf en richt zijn camera hoofdzakelijk op haaien.

Voor dit fotoproject doorkruiste de fotograaf drie jaar lang de oceanen op zoek naar de roofdieren van de zee, de haaien.

Volgens hem kan je eindeloos doorpraten over haaien. Je ontmoet  ook bij dieren de meest uiteenlopende karakters. In zijn fotoboek schrijft hij: "Op een dag ontmoette ik zelfs twee witte haaien die zo sterk van elkaar verschilden dat ik in alle objectiviteit twee bijna tegengestelde verhalen voer dit dier had kunnen ophangen. De ene haai, een jong mannetje dat sterk op zijn territorium was gesteld en zich agressief gedroeg, zat ons werkelijk achterna tot we veilig in de kooi zaten; de andere, een vrouwtje van meer dan vijf meter lang, 'speelde' meer dan een uur met ons en volgde ons naar het wateroppervlak, waar ze zich zelfs liet aaien. Laten we dus vooral niet veralgemenen."

Jean-Marie Ghislain is ook de stichter van en drijvende kracht achter het communicatieproject 'the Shark Revolution'

"Ik ben geen wetenschapper, geen kunstenaar en geen schrijver. Mijn enige verdienste is dat ik in het water ben gesprongen, dat ik mijn angsten heb overwonnen, dat ik mijn leven in handen heb genomen, dat ik het avontuur ben aangegaan. […] In alle bescheidenheid heb ik via deze foto’s geprobeerd een zo direct mogelijk beeld te geven van de alom aanwezige schoonheid en onstuimigheid van de onderwaterwereld en de wezens die er leven."

[ Tentoonstelling en boek 'De man &  Haai' van onderwaterfotograaf Jean-Marie Ghislain, Koningsgalerij 2, Brussel, van 1 tot 30 november]

Het fotoboek 'De Man & Haai', Jean-Marie Ghislain, Uitgeverij Lannoo is er ook te koop.

 

© Jean-Marie Ghislain