'Breaking the Chains of Stigma' Award

©Robin Hammond
do 09/10/2014 - 14:22 Documentair fotograaf Robin Hammond ontvangt met zijn project 'Condemned' de Dr Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' Award. Deze wordt voor de derde maal uitgereikt in New York. De fotoreeks brengt het gebrek aan behandeling voor geestesziekten in Afrika schrijnend in beeld.

breaking the chains of stigma dr guislain award new york museum award fotografie fotograaf robin hammond condemned fotoreeks geesteszieken

Dr. Guislain Award

De Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' Award is een initiatief van Museum Dr. Guislain en Janssen Research & Development.
Deze Award wil de aandacht richten op de persoon of organisatie die met hun werk het stigma en taboe doorbreken dat rust op geestelijk ziek zijn.

De internationale jury bestaat uit Mohan Agashe, Lisa Appignanesi, Siri Hustvedt, Patrick Kennedy, Alan Leshner en Bernard Sabbe.
De prijs bedraagt $ 50.000.

De Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' Award is genoemd naar en eert de erfenis van Dr. Joseph Guislain (1797-1860). Dr. Guislain was een gedreven activist voor patiënten met psychische aandoeningen en de eerste Belgische psychiater die ijverde voor een wetenschappelijk onderbouwde behandeling voor deze personen. Als gepassioneerd pleitbezorger voor mensen met een psychische aandoening, werkte Dr. Guislain onvermoeibaar voort om op te komen voor de rechten van patiënten en het verbeteren van hun maatschappelijke positie. Hij doceerde en publiceerde uitvoerig over psychische aandoeningen en genoot aanzienlijke erkenning door zijn tijdgenoten.
Het Museum Dr. Guislain wil vanuit deze unieke geschiedenis en als plek waar het eerste psychiatrische gesticht van ons land gebouwd werd, het debat over ‘wat is normaal, wat abnormaal en hoe gaat een samenleving hiermee om’ op een veelzijdige en actuele manier voeren.

De nalatenschap van Paul Janssen

Janssen’s sponsoring van deze prijs weerspiegelt de meer dan 50 jaar inzet in het helpen zoeken naar oplossingen voor patiënten met een psychische aandoening. Janssen heeft steeds een voortdurend engagement getoond in het bevorderen van neurowetenschappelijk onderzoek. Dit legaat en dit engagement verwijst naar het werk van Dr. Paul Janssen (1926-2003). 'Dr. Paul' staat bekend als een van de meest getalenteerde en gepassioneerde artsen en farmaceutische onderzoekers van de 20e eeuw. Ter ere van Dr. Pauls erfenis ondersteunt Janssen de geestelijke gezondheidszorggemeenschap en diverse belangenorganisaties en projecten.

©Robin Hammond

'Condemned' van Robin Hammond

@Mads Nørgaard

De Nieuw-Zeelandse fotograaf Robin Hammond (°1975) kwam naar UK in 2002 en werkte er als freelance fotograaf. Hij staat wereldwijd bekend voor zijn werk die aandacht opeist voor mensenrechten en ontwikkelingsproblemen. Hiervoor werkt hij regelmatig undercover en in extreem harde omstandigheden.

Voor zijn project 'Condemned', waarmee hij in 2011 startte, reisde hij naar 10 Afrikaanse landen zoals Zuid-Soedan, Liberia en Oeganda om de strijd vast te leggen die geesteszieken en mensen met een mentale beperking dagelijks moeten voeren. Er is nauwelijks hulp, sommigen worden opgesloten in de gevangenis, anderen moeten hun toevlucht zoeken in volksgeloof.

"In Soedan, in de Centrale Juba Prison, werden vrouwen en mannen vastgeketend aan de grond. Sommigen hadden geestelijke problemen voor het uitbreken van de oorlog en anderen waren net getraumatiseerd door deze oorlog. Er was geen ziekenhuis of andere instelling die hen kon opvangen dus werd de gevangenis hun thuis." vertelt Robin Hammond aan BBC News.

Hij merkte dat  mensen worden geconfronteerd met het grote stigma dat rust op geestesziekte, waardoor de zorg en behandeling altijd ontoereikend blijft.

De foto’s werden gepubliceerd in het boek 'CONDEMNED – mental health in African countries in crisis'  en tentoongesteld in Europa, de VS en Afrika. Daarnaast geeft hij lezingen om de problematiek aan te kaarten en deze mensen een stem te geven. Met de reeks won hij ook de prestigieuze 2014 World Press Photo of the Year award.
In de nabije toekomst plant hij, samen met verschillende lokale organisaties, een reizende tentoonstelling met nieuwe foto’s van hulpverleners en organisaties die zich inzetten om het stigma te bestrijden, samen met foto’s uit zijn fotoreeks en informatie over geestesziekte. Hiermee wil hij in Afrika mensen wakker schudden om te reageren en zich in te zetten voor degenen die geen stem hebben en vergeten worden.

©Robin Hammond