Onze jongens

@Bas Bogaerts
wo 03/09/2014 - 15:51 Fotograaf Bas Bogaerts liep in de voetsporen van Belgische militairen op buitenlandse missie. Een tentoonstelling en een boek liggen op de plank. En op Canvas start een zesdelige documentaire over het leven van de soldaten door de ogen van de fotograaf. Aflevering 1 gaat over Afghanistan.

documentaire reeks onze jongens bas bogaerts fotograaf documentaire canvas boek tentoonstelling museum dr guislain gent reeks afghanistan

Bas Bogaerts in Reyers Laat

Wie is Bas Bogaerts?

Hij studeerde archeologie aan de Universiteit Gent.
Sinds 2007 is hij aan de slag als fotograaf. Hij publiceerde in vrijwel alle Belgische kranten en magazines. Momenteel werkt hij exclusief voor De Morgen.

@Bas Bogaerts

De zesdelige documentaire reeks 'Onze jongens' volgt fotograaf Bas Bogaerts die een groep Belgische militairen vergezelt op buitenlandse missie.  Het is een observerende en kritische reeks die de dagelijkse beslommeringen van de soldaten bekijkt door de ogen van de fotograaf.

De voorbije vier jaar slaagde Bas erin om als een fly on the wall de militairen te volgen op hun buitenlandse missies in Afghanistan, Somalië (waar hij bevoorrechte getuige was van de eerste Belgische piratenvangst), Congo, Libanon en Haïti.

Bogaerts kijkt met een kritische, relativerende en humoristische blik. Zijn foto’s bevestigen alle clichés over ‘onze jongens’, maar ontkrachten tegelijkertijd alle vooroordelen. Kortom, het leger zoals het nooit eerder werd getoond.

Onze militairen jagen op piraten en rebellen, ze coachen Afghaanse soldaten, werken aan hun conditie in geïmproviseerde fitnesszalen en organiseren barbecues met hamburgers en friet. Kortom, in 'Onze jongens' geeft fotograaf Bas Bogaerts het leger een menselijk gezicht.

@Bas Bogaerts

Eerste aflevering op Canvas

Juni 2013. Leopoldsburg. Een groep Belgische militairen is op training, ter voorbereiding van haar laatste missie in Afghanistan. Korporaal Robin Hellemans gaat de dag voor het vertrek een laatste keer wandelen met zijn zoon, terwijl korporaal Hans Claessens zijn vader bezoekt, die tijdens zijn afwezigheid naar een serviceflat verhuist. Op Melsbroek is er op de dag van het vertrek een emotioneel afscheid van de familie. Persfotograaf Bas Bogaerts ging al verschillende keren mee op missie met 'onze jongens' en hij is er ook nu bij. Eens ze in de hitte van Kunduz aankomen, is het aanpassen geblazen. Al snel staat de eerste opdracht voor de deur...

Multimediaal project

 

- De tentoonstelling 'Onze jongens'  loopt vanaf 13 september tot 2 november in het Museum dr. Guislain in Gent.
Open: di-vrij: van 9 tot 17 uur, zat-zo van 13 tot 17 uur

- Het gelijknamige boek vormt de basis van het project. Bas maakte uit meer dan 20.000 beelden een selectie die volgens hem het menselijke verhaal vertellen van deze militairen op buitenlandse missie. Het boek wordt ingeleid met teksten van schrijver Marnix Peeters, VRT-journalist Jens Franssen en Bas Bogaerts. (320 p., Uitgeverij Manteau)

- De reeks ‘Onze jongens in Afghanistan’ is vanaf 3 september zes weken lang te zien op Canvas.