Fotograaf met een oog voor het bijzondere

Jacques Sonck © Gallery FIFTY ONE
ma 11/08/2014 - 11:53 Fotograaf Jacques Sonck houdt van mensen en dan nog het meest van mensen met een bijzonder kantje. Zijn zwart-witfoto's brengen de diversiteit van de menselijke soort in beeld. Sonck bleef lang onbekend, maar vandaag behoort hij tot de belangrijkste naoorlogse fotografen. Een fototentoonstelling in New York en in Fort Napoleon in Oostende.

fotograaf foto jacques sonck expo fort napoleon gallerij 51 antwerpen oostende portretfotografie new york

Wie is Jacques Sonck

Jacques Sonck werd in 1949 in Gent geboren. Zijn vader was een hardwerkende bakker en voor kunst en/of fotografie was er weinig plaats ten huize van Sonck. Op zijn tiende kreeg hij een fototoestel en raakte gepassioneerd.
Hij studeerde fotografie aan het Narafi in Brussel en kwam na zijn studies vrij snel op de Cultuurdienst van de Provincie Antwerpen terecht. Daar fotografeerde hij gedurende 35 jaar  tentoonstellingen voor het maken van catalogussen.

Naast zijn professionele activiteiten was hij steeds bezig met persoonlijke projecten. In 2009 ging hij op pensioen en kon hij zich volledig wijden aan zijn artistieke projecten.

Jacques Sonck in Bar du matin op Radio één

15/08/201418:22

Jacques Sonck in Bar du matin op Radio één

15/08/201418:22

foto - Naar aanleiding van zijn tentoonstelling 'Encounters' in Oostende had Bar du Matin een gesprek met fotograaf Jacques Sonck.

Jacques Sonck © Gallery FIFTY ONE
Jacques Sonck © Gallery FIFTY ONE

 

Fotograaf Jacques Sonck (°1949) was tot voor kort een nobele onbekende, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. Meer dan vier decennia lang trok hij door de straten van Antwerpen op zoek naar mensen met een bijzonder kantje.

Momenteel loopt tot 21 september de tentoonstelling  'Encounters'  in Fort Napoleon in Oostende en in L.Parker Stephenson Gallery in New York kun je zijn tentoonstelling 'Archetypes'  bekijken.

 

Mag ik een portret van u maken?

Jacques Sonck © Gallery FIFTY ONE

'Mag ik een portret van u maken?' is de immer terugkerende vraag van fotograaf Jacques Sonck aan een voorbijganger die zijn aandacht trekt. Sonck selecteert zijn modellen niet naar geijkte schoonheidsidealen, mensen trekken zijn aandacht door hun houding, kleding, gelaatsuitdrukking of een lichamelijke eigenschap.  Grijze mussen en alledaagse mensen kom je niet tegen in zijn zwart-witportretten.
"Iedereen komt zo'n mensen tegen op straat, maar de meesten glimlachen of kijken achterom. Een fotograaf met een voorliefde voor mensen die bijzonder zijn, doet er dan iets mee," vertelt Jacques Sonck aan Radio 1.

"Iedere fotograaf is ook een beetje een verzamelaar. Hoe groter het aantal foto's dat je maakt, hoe interessanter het is voor de toeschouwer," aldus Sonck.
Het is merkwaardig hoeveel mensen hij voor zijn lens krijgt, wetende dat hij voor elk gemaakt portret de toestemming van het model kreeg. Blijkbaar geeft zijn bescheiden aanpak de mensen vertrouwen en stemmen ze toe in het nemen van enkele foto's. Zijn fotosessie duurt niet langer dan 15 minuten en zijn interesse in de modellen gaat niet verder dan het nemen van een foto. Toch draagt hij elk van de portretteerden in zijn hart.

 

 

 [Encounters, tentoonstelling  van fotograaf Jacques Sonck,
tot 21 september in Fort Napoleon, Oostende]