Ventoux – Nicole van Kilsdonk

di 26/05/2015 - 10:32 ** Nederlandse film over die eeuwige obsessie: de Mont Ventoux temmen per fiets. Bijrol voor Wim Opbrouck.

ventoux film wielrennen Nicole van Kilsdonk Kasper van Kooten Wilfried de Jong Leopold Witte Wim Opbrouck Maruschka Detmers

Zon, blauwe lucht, de wind in de haren. Met die zorgeloze elementen opent de Nederlandse mijmerprent ‘Ventoux’. Tijdens de begingeneriek, aangemoedigd door een aanstekelijke seventies-hit, rijdt een stel vrienden de Mont Ventoux af. De beklimming zit er blijkbaar op, nu is er enkel nog de beloning van het bergaf razen.
Maar dan gaat er iets mis. Een van de jongens verdwijnt uit beeld. Paniek bij de vriend die hem achtervolgt. Deze afdaling kent overduidelijk een dramatische afloop.

Verliefd

Ventoux’ springt dan dertig jaar verder in de tijd. De vrienden van weleer zijn hun eigen weg gegaan, hebben er carrières als professor of bajesklant op zitten. Stuk voor stuk worstelen ze nog met het verlies van Peter, de jongeman die de tocht op de Franse berg met zijn leven bekocht.
Na al die decennia zoeken ze mekaar weer op en besluiten ze opnieuw de Mont Ventoux te veroveren. Ze krijgen daarbij het onverwachte gezelschap van Laura, het mooie meisje—nu vrouw met doorrookte stem—dat de jongens destijds bijna uit mekaar dreef. De vier vrienden waren in feite allemaal verliefd op haar, maar Laura koos voor de blonde aspirant-dichter Peter.
In de dagen voor diens fatale ongeval liet Laura haar oog vallen op Bart. Wanneer dat uiteindelijk aan het licht komt, vraagt iedereen zich af of Peters dood misschien eerder zelfmoord was dan een ongeval.

Trauma's

Dit is een film over afrekenen met het verleden: trauma’s trotseren en jezelf en je naasten dwingen om in waarheid te leven, in plaats van de geheimen en leugens die nochtans ooit zo comfortabel leken, mee te blijven dragen. Er wordt veel gebabbeld, gelachen en geschreid door de vrienden, vijftigers intussen, en de ervaren cast weet dat professioneel te vertolken. Wim Opbrouck speelt de obligate bijrol van de Vlaamse levensgenieter die puffend en klagend de fiets opkruipt, wat zijn sportieve triomf er natuurlijk alleen maar groter op maakt.
Het verhaal is echter te dunnetjes om ons echt te raken. De film kabbelt voort en vijf minuten na de slotscène ben je hem wellicht al vergeten. Het meest memorabele aan ‘Ventoux’ is de soundtrack, vol geplamuurd met aanstekelijke songs uit de jaren zeventig en tachtig. Maar je vraagt je af: Was het vele geld dat besteed is aan het verzekeren van al die copyrights niet beter gebruikt geweest voor enkele weken extra brainstormen over het scenario?

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[‘Ventoux’ – Regie: Nicole van Kilsdonk met o.a. Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Leopold Witte, Wim Opbrouck en Maruschka Detmers. 1u44]

Bekijk hier de trailer van 'Ventoux'.