San Andreas – Brad Peyton

di 26/05/2015 - 10:27 * Californië wordt compleet vernietigd door een vreselijke aardbeving. Maar het is niet zo dat het je ook maar iets kan schelen.

san andreas ramp aardbeving brad peyton dwayne johnson carla gugino

Elke 150 jaar vindt een grote aardbeving plaats op de San Andreas-breuk.” stelt een seismoloog met een ernstige blik aan het begin van deze rampenthriller. “En we zijn al 100 jaar over tijd.”

Het is meteen de laatste keer dat je iets au sérieux kunt nemen in ‘San Andreas’. Regisseur Brad Peyton, de dader van ongein als ‘Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore’ en ‘Journey 2: The Mysterious Island’, heeft nooit de ambitie om de grenzen van het genre ook maar te benaderen. Net zoals de voorspelbare slechterik in dit familieverhaal trekt hij zijn staart angstig tussen zijn benen zodra de druk opgedreven wordt.
 

Twee fronten

‘San Andreas’ speelt zich af op twee fronten. Eerst worden we voorgesteld aan Ray Gaines, een kleerkast van een kerel — hij wordt gespeeld door Dwayne Johnson, moet u weten — die tot voor kort reddingsoperaties uitvoerde in Afghanistan en nu als helikopterpiloot voor de brandweer van Los Angeles werkt. Tijdens de inleiding, waarin hij een jonge vrouw uit een gapende ravijn moet helpen, toont hij al meteen een staaltje van zijn kunde en moed.

Vervolgens voert de film seismoloog Lawrence Hayes (rol van Paul Giamatti) op, die samen met een Koreaanse collega een programma heeft ontwikkeld dat aardbevingen moet voorspellen. Net wanneer ze het willen uittesten bij de Hooverdam, schudt de aarde voor het eerst — maar zeker niet voor het laatst — haar schouders. De gevolgen zijn desastreus en Hayes beseft dat er nog meer onheil aan zit te komen.

Tijdens de rest van het verhaal zal hij die professionele bezorgdheid nog een paar keer mogen uiten, maar veel meer krijgt hij niet te doen. De aandacht verschuift namelijk volledig terug naar meneer Gaines, die het privé niet onder de markt heeft. Zijn vrouw (Carla Gugino) heeft hem de scheidingspapieren bezorgd en laat bovendien weten dat ze samen met hun dochter Blake (Alexandra Daddario) zal intrekken bij een andere man.

Powerpoint

Geen nood echter. In Hollywoodfilms bestaat geen betere relatielijm dan een gedeelde natuurramp, en die staat op het punt om in volle hevigheid toe te slaan. Instortende parkeerruimtes, neerdonderende betonblokken, tuimelende wolkenkrabbers, regens van glasscherven, openscheurende snelwegen, kapot springende hangbruggen, torenhoge tsunami’s, frontaal kapseizende containerschepen, ‘San Andreas’ schudt zijn goochelhoed uit tot er niets meer in steekt. En je zit ernaar te kijken alsof Brad Peyton een powerpointpresentatie brengt.

De techneuten die de opdracht kregen om ‘San Andreas’ van fotorealistische computeranimatie te voorzien, kwijten zich zeker voorbeeldig van hun taak. Alleen mist de film compleet de kitscherige fun van Roland Emmerich — dankzij onder meer ‘Independence Day’, ‘The Day After Tomorrow’ en ‘2012’ de ongekroonde koning van het genre. Peyton leeft in de waan dat hij ook een intens drama vertelt, terwijl zijn acteurs al even weinig gewicht in de schaal werpen als hijzelf. De enige die waarachtigheid uitstraalt, is Giamatti. Hij steekt dan ook met kop en schouders boven alles en iedereen uit.

Momenteel legt Peyton de laatste hand aan een griezelfilm, ‘Incarnate’. Ik twijfel er niet aan dat hij ook in dat genre stuntelig de bal mis slaat.
 

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘San Andreas’ – Regie: Brad Peyton met o.a. Dwayne Johnson, Carla Gugino, Alexandra Daddario, Ioan Gruffudd, Archie Panjabi en Paul Giamatti. 1u54]

Bekijk hier de trailer voor 'San Andreas'.