Onder het hart - Nicole van Kilsdonk

di 07/04/2015 - 15:12 ** Romantisch drama uit Nederland, over de liefde van de tweede kans en de onverbiddelijke eindigheid van het leven. Koen De Graeve speelt een gescheiden man die eerst verliefd en daarna ongeneeslijk ziek wordt.

film recensie onder het hart nicole van kilsdonk terminaal ziek kom van kooten koen de graeve

In de wat al te nadrukkelijke openingsgeneriek van ‘Onder het hart’ zien we rupsen ontpoppen tot vlinders. De metafoor is duidelijk: deze film gaat over mensen die zichzelf willen heruitvinden. Het hoofdpersonage Mascha (rol van Kim van Kooten) werkt in een grote serre waar ze die vlinders liefdevol verzorgt.

Op een dag ontmoet ze Luuk (rol van Koen De Graeve), een huisarts die bekent dat zijn volledige naam eigenlijk Lucas Johannes Mattheus is en die met een gepast evangelisch enthousiasme haar het hof begint te maken. Mascha houdt aanvankelijk de boot af, het leven en de liefde hebben haar al te vaak teleurgesteld. Maar de romantiek is onafwendbaar. Helaas is de kanker van Luuk dat ook.
 

Volwassen relatiedrama

Luuk heeft nog een complexe relatie met zijn ex-vrouw, de moeder van zijn twee dochters. Wanneer hij heel ziek wordt en zich thuis moet laten verplegen, ontstaat er een lastige rivaliteit tussen de voormalige echtgenote en de nieuwe vriendin. Allebei willen ze een rol opeisen in de laatste levensmaanden van Luuk, en de vraag is of dat ze vriendschappelijk kunnen doen.

‘Onder het hart’ is een volwassen relatiedrama, heel degelijk geacteerd maar jammer genoeg wat inspiratieloos in beeld gebracht. Regisseur Nicole van Kilsdonk werkte voorheen vooral voor de Nederlandse televisie, en dat is aan haar steriele stijl wel wat te zien. Koen De Graeve is bijzonder geloofwaardig als de terminale patiënt die uiteindelijk voor euthanasie kiest, een krachttoer die hij al eens eerder neerzette in ‘Tot altijd’ van Nic Balthazar.
 

[‘Onder het hart’ – Regie: Nicole van Kilsdonk met o.a. Kim van Kooten, Koen De Graeve, Frank Lammers, Lies Visschedijk, Kay Greidanus e.a. 1u38]

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.