Shaun the Sheep Movie - Mark Burton & Richard Starzak

di 07/04/2015 - 11:11 Video update: vr 10/04/2015 - 16:19 ** De jongste held uit de stal van Aardman Animation mag de overstap maken naar het witte doek. Dat is echter niet zijn ideale biotoop.

Shaun het schaap wordt een filmster

'Shaun het Schaap' is de eerste langspeelfilm over het beroemde Engelse schaap dat we ook kennen uit de gelijknamige televisieserie. Bij ons loopt de reeks op Ketnet. (Journaal, 10 april 2015)

Angry Kid. Creature Comforts. Purple and Brown. Pib and Pog. En natuurlijk Wallace & Gromit. Alles waar de dames en heren van de Britse animatiestudio Aardman sinds hun prille beginjaren met hun vaardige vingers aan zitten, leek lange tijd instant klassiekers te worden. Zelfs toen ze einde jaren negentig een duivelsverbond sloten met de Amerikaanse studio DreamWorks bleven ze op peil, al voelde je bij ‘Chicken Run’ en zeker ‘Flushed Away’ dat het niet helemaal hetzelfde meer was. Geen nood echter, in 2006 werd de samenwerking alweer opgedoekt “wegens creatieve meningsverschillen” en kon de hemel opklaren.

Schapen en addertjes

Alleen is dat niet echt gebeurd, toch niet wat hun bioscoopwerk betreft. Na het sympathieke ‘Arthur Christmas’ en het ongeïnspireerde ‘The Pirates! Band of Misfits’ heeft nu ook ‘Shaun the Sheep Movie’ alle moeite om te overtuigen. In dit geval kan Aardman wel verzachtende omstandigheden inroepen. Om te beginnen is Shaun op zich wel een voltreffer. Het wollige nevenpersonage uit de Wallace & Gromit-parel ‘A Close Shave’ hoort ontegensprekelijk bij de figuurtjes waarop de studio trots mag zijn. Meer zelfs, telkens als hij samen met zijn boerderijmakkers op tv komt om kinderen van alle leeftijden te entertainen, ben ook ik gegarandeerd verkocht. Als iemand een kans op het witte doek verdient, is het dan ook Shaun.

Shaun the Sheep: een succesvol schaap

Shaun the Sheep is onder zijn Vlaamse naam Shaun het Schaap razend populair op onze jongerenzender Ketnet. Shaun is een geanimeerd jong schaap dat vol deugnieterij zit. Straks speelt Shaun de hoofdrol in een langspeelfilm. De makers Mark Burton en Richard Starzack hebben ondermeer ook de animatiefiguren Wallace & Gromit op hun conto.

Er scholen wel een paar addertjes onder het gras toen Mark Burton en Richard Starzak — allebei voor het eerst in de regiestoel — de handschoen opnamen. Eerst en vooral wordt in het universum van Shaun het schaap geen verstaanbaar woord gezegd. Geen probleem als je maar vijf minuutjes moet vullen, een ander paar mouwen als je anderhalf uur plot diets moet maken. Bovendien moet een verhaal dat een bioscoopfilm stut helder en stevig genoeg zijn zonder vervelend te worden. En alsof dat nog niet genoeg was, zouden ze ook hun piepjonge publiek al die tijd aan de praat moeten houden.

Repetitieve slapstick

Het spijt me te moeten melden dat de missie zijn doel niet gehaald heeft. Begrijp me niet verkeerd: ‘Shaun the Sheep Movie’ is koddig om naar te kijken en aanvankelijk zit hij volledig in het juiste spoor. Het komt erop neer dat Shaun en de andere schapen zin hebben in een dagje vrij en de boer om de tuin leiden. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden belandt de man echter in de grote stad met een groot gat in zijn geheugen. Aan Shaun om hem terug thuis te krijgen.

Burton en Starzak permitteren zich een paar grapjes die de volwassen kijker zeker zullen smaken. De vervaarlijke Siamese kat die je ook in de trailer ziet, knipoogt duidelijk naar een overbekende filmpsychopaat. Op het bord met de naam ‘The Big City’ staat verder ‘verzusterd met La grande ville en Die Groβstadt’. En de gag met de starende hond is subliem.

De slapstick waartoe de stille film telkens opnieuw zijn toevlucht moet nemen, is echter zelden verrassend genoeg. Met als gevolg dat je halverwege al ongedurige benen krijgt. Shauns ideale weide is vooralsnog het kleine scherm, lijkt me.

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Shaun the Sheep Movie’ – van Mark Burton & Richard Starzak met de stem van Justin Fletcher, John Sparkes, Omid Djalili, Richard Webber, Kate Harbour – 1u25]