Fucking Perfect – Willemiek Kluijfhout

vod
di 17/03/2015 - 18:13 ** De als “onthullend” aangekondigde documentaire over Sergio Herman neemt ons mee in de keuken en in de huiskamer van de sterrenchef. Voor fans is het vast smullen geblazen, maar zowel vormelijk als inhoudelijk is de film verre van fucking perfect.

film documentaire vpro sergio herman kok oud sluis the jane fucking perfect willemiek kluijfhout

'Fucking Perfect'  werd over een periode van twee en een half jaar gedraaid. Een bepaald cruciale periode in het leven van de beroemdste chef-kok der Lage Landen.
Om het gevierde restaurant Oud Sluis elke dag opnieuw de drie Michelin-sterren te laten verdienen, verplicht Sergio Herman zichzelf om 18 à 20 uur per dag te werken. “En dan ben je ook niet de gezelligste,” getuigt hij droevig tijdens een nachtelijke autorit. “Dan ben je niet de vader die je moet zijn. Of de vriend, of de man.”

Maniakaal

De documentaire wordt opgehangen aan die ontboezemingen van Sergio Herman en zijn echtgenote Ellemieke, meestal achter het stuur. De autoritten zijn de enige momenten in hun hectische bestaan dat er geen beslag op hen wordt gelegd. Door personeel, door PR-medewerkers, door pers. Daar omheen monteert regisseur Willemiek Kluijfhout de situaties die dat bizarre levensritme illustreren. Zenuwachtige momenten in de keuken van Oud Sluis, wanneer Herman meermaals zijn personeel de mantel uitveegt. Het vele denkwerk over de creatie van nieuwe menu’s. De beslissing om met Oud Sluis te stoppen en in Antwerpen het hippe restaurant The Jane te openen. Het haast maniakale streven naar perfectie maakt Sergio Herman uniek, rijk en beroemd, maar vraagt grote offers aan zijn privé-leven.

Voorspelbaar

Allemaal niet oninteressant en door Herman en zijn gezin met een ontwapenende eerlijkheid becommentarieerd. Ellemieke toont in haar keuken de grote potten vitaminen die haar echtgenoot moeten rechthouden, want ze maakt zich — terecht — zorgen over de mentale en fysieke gezondheid van Sergio. De chef-kok wil dat de apotheose van Oud Sluis een hommage wordt aan zijn dementerende vader, van wie hij de knepen van het vak heeft geleerd.

Sergio Herman opent dus zijn sacrale keuken en zijn thuis, en toch wordt de film nooit heel diepgravend. Daarvoor is de narratieve structuur, vooral in de tweede helft, te voorspelbaar. Kluijfhout draaide met een speciale oude camera op 16mm, maar visueel heeft dat uiteindelijk weinig meerwaarde. ‘Fucking Perfect’ werd in opdracht van de Nederlandse omroep VPRO gemaakt en hoort dus eigenlijk thuis op het kleine scherm,  niet op het grote.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[‘Fucking Perfect’ – Regie: Willemiek Kluijfhout. 1u20]