Still Alice – Richard Glatzer & Wash Westmoreland

vod
di 17/03/2015 - 10:46 Video update: wo 18/03/2015 - 13:44 ** Julianne Moore won een welverdiende Oscar voor haar titelrol in dit drama over een professor die schrikbarend vroeg de ziekte van Alzheimer krijgt. In z’n geheel is de film wat soaperig, maar op de vertolkingen, van o.a. Alec Baldwin en Kristen Stewart, valt niks aan te merken.

Julianne Moore schittert in 'Still Alice'

(Journaal, 18.03.2015)

Dr. Alice Howland, een vijftigjarige professor aan de vermaarde universiteit van Columbia, is een autoriteit op het vlak van taalkunde. Woorden, grammatica, literatuur zijn haar leven. En dan merkt Alice op dat ze af en toe die woorden niet meer vindt. Ze zweven voor haar ogen, maar ze krijgt ze niet meer gezegd. Vermoeidheid of gewoon vergeetachtigheid, zo willen Alice en haar echtgenoot graag geloven. Maar de dokter komt met veel onheilspellender nieuws: Alice heeft de ziekte van Alzheimer, een zeldzame vorm die patiënten op vroege leeftijd treft.
Zoals de titel aangeeft, gaat deze film over het moeilijke aanvaardingsproces van zulke patiënten. Over hoe Alice, terwijl ze aftakelt, toch Alice wil blijven.
 

Voorspelbaar

Alice en haar man John, ook een succesvol academicus, hebben drie kinderen. Het scenario spitst zich voor een groot deel toe op de verschillende reacties van die jonge mensen. De oudste dochter Anna is pas getrouwd en zwanger. Zij heeft vragen over de mogelijke genetische erfelijkheid van de ziekte. De blonde zoon Tom is heel verdrietig en bezorgd. Het is de rebelse dochter Lydia, die wat voorbarig naar Californië is verhuisd met dromen van een acteercarrière, met wie Alice uiteindelijk de meest waardevolle gesprekken zal voeren. Lydia is de enige die botweg durft vragen: Hoe voelt dat nu, jezelf stukje bij beetje verliezen?

Het scenario stopt de kinderen wat teveel in hokjes, waardoor we in nogal voorspelbare scènes terechtkomen met dialogen die niet echt raken. ‘Still Alice’ heeft op sommige momenten iets van een TV-film over de ziekte-van-de-week, zoals dat heet.

Meesterlijke vertolking

Veel interessanter zijn de scènes waarin Alice met de moed der wanhoop blijft vastklampen aan haar identiteit. In haar iPhone staan vragen die ze zichzelf elke dag stelt en ze weet dat ze definitief aan het wegkwijnen is, wanneer ze de antwoorden niet meer vindt. De heel intelligente Alice kan het besef dat ze er binnenkort niet meer zal zijn, moeilijk een plaats geven.

Die paniek wordt door Julianne Moore foutloos vertolkt. Je ziet haar worstelen met het grote dilemma van het personage: zich sterk houden, terwijl die onbekende leegheid steeds dichterbij komt. Het best zijn de scènes waarin Moore alleen op het scherm te zien is en ze meesterlijk vertolkt hoe eenzaam het lot van Alice is.
 

Na een decennialange carrière van soms heerlijk idiosyncratische, dan weer indrukwekkend dramatische vertolkingen is die Oscar haar dan ook van harte gegund.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[‘Still Alice’ – Regie: Richard Glatzer & Wash Westmoreland met o.a. Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristien Stewart, Kate Bosworth en Hunter Parrish. 1u41']