Mixed Kebab - Guy Lee Thys

di 28/02/2012 - 10:58 In het rijtje “films over heikele maatschappelijke thema’s” pakt Guy Lee Thys deze keer homoseksualiteit bij moslims aan. Maar het resultaat is minder charmant en ook minder credibel dan in ‘Kassablanka’ of ‘Suspect’.

Ward Verrijcken mixed kebab guy lee thys cem akkanat

Bijeengeharkte goede bedoelingen

‘Kassablanka’ (2002) was een eigentijds Romeo en Julia-verhaal, over een Antwerpse jongen uit het Vlaams Belang-milieu die verliefd wordt op een gesluierde Marokkaanse. ‘Suspect’ (2005) bezorgde Gène Bervoets de rol van zijn leven, als een man die door zijn stiefdochter ten onrechte beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Daarmee zorgde Guy Lee Thys voor een zeer actueel commentaar op alle Dutroux-hysterie.


Nu wil de regisseur het hebben over een nog meer verboden thema: homoseksualiteit bij moslims. Letterlijk verboden, want de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen voelt zich zwaar beledigd en heeft al laten verstaan dat ze de film wil boycotten. Gek genoeg is de protagonist van ‘Mixed Kebab’ een Turk.
Maar alle heisa buiten beschouwing gelaten: is het ook een goede film? Kàn het hoegenaamd dat een vreselijke titel als ‘Mixed Kebab’ (komaan, Guy…) cinematografische kwaliteiten verbergt? Helaas. De film biedt weinig meer dan wat bijeengeharkte goede bedoelingen. 

Karikaturen

Ibrahim is een jonge Turk die zichzelf in het Antwerpse nachtleven Bram noemt en daar vrank en vrij homo kan zijn. Maar thuis houdt hij zich aan de regels. Zijn strenge vader heeft in Turkije een bruid voor hem geselecteerd en Ibrahim is van plan om zich bij de wensen van zijn ouders neer te leggen.
Maar dan wordt Ibrahim verliefd op Kevin, die samen met zijn moeder een volks eetcafé uitbaat. Om één of andere bizarre reden besluit Ibrahim om zijn vriendje mee te nemen naar Turkije, waar hij zijn aanstaande gaat ontmoeten. Als het geheim van de twee jongens daar dreigt uit te komen, gaan de poppen natuurlijk aan het dansen.


Het grote probleem van ‘Mixed Kebab’ is dat de romance tussen de twee hoofdrolspelers nooit geloofwaardig wordt. De toenadering, de seksuele avances, de ruzies: het is allemaal knullig geënsceneerd. En dus kun je als kijker heel moeilijk meeleven met het centrale dilemma van de minnaars. ‘Brokeback Mountain’ this ain’t.

Jammer genoeg voelt Guy Lee Thys zich ook genoodzaakt om tegen zoveel mogelijk schenen te stampen. En dus voert hij om de haverklap karikaturen op (lesbische politievrouwen, racistische cafégangers) die op papier het heikele thema van de film kracht zouden moeten bijzetten, maar die het finale resultaat meer kwaad dan goed doen.

Turkse Brad Pitt

De tweede ster die we uiteindelijk toch willen toekennen aan ‘Mixed Kebab’, is voor het harde werk van hoofdrolspeler Cem Akkanat. Met de looks van een Turkse Brad Pitt bewijst de debuterende Akkanat hier dat hij voldoende talent in huis heeft voor een volwaardige filmcarrière.

Ward Verrijcken

[Mixed Kebab van  Guy Lee Thys met o.a. Cem Akkanat, Simon Van Buyten, Karlijn Sileghem]