Dior and I

still uit de documentaire
wo 24/06/2015 - 15:15 'Dior and I' is een fascinerende documentaire over de verborgen kant van een wereldbekend modehuis. De film start met de verwelkoming van de Belg Raf Simons als artistiek directeur.

dior and i film documentaire dior parijs modehuis mode raf simons frederic tcheng christian dior

Nauwelijks acht weken voor de lancering van zijn eerste nieuwe haute couture-collectie ontmoeten we de Belg Raf Simons tijdens zijn eerste kennismaking met het team van het Parijse modehuis Dior. Hij heeft net de taak van artistiek directeur op zich genomen.
Omdat Raf Simons enkel ervaring heeft binnen de prêt-à-porter en omdat zijn minimalistische stijl in schril contrast lijkt te staan met het frivole imago van Dior, legt hij de klemtoon van bij de start op de input en de ervaring van het team.  Het modehuis verwacht dat hij eigen accenten toevoegt aan de identiteit die Christian Dior in de jaren ’50 gecreëerd heeft. De erfenis van Dior voelt als een zware verantwoordelijkheid op de schouders van Simons die meer bekend is om zijn mannencollectie. Een onderdompeling in de geschiedenis en de fundamenten van het huis blijkt een noodzaak en wordt in de documentaire verwerkt door het voorlezen van de memoires van Christian Dior.

Een inkijk

Regisseur Tcheng volgt de Belg vanaf het moment dat hij aankomt in het atelier. Zijn documentaire ‘Dior and I’ geeft op unieke wijze een inzicht in het creatieve proces dat aan de basis ligt van een haute couture-collectie. We zijn getuige van de evolutie vanaf het ontwerp tot de uiteindelijke show en we zien hoe Raf Simons de elegante stijl van Dior vertaalt naar de flexibele en geëmancipeerde tijdsgeest van vandaag. Hij laat zich inspireren door een oude techniek van Christian Dior om moderne en abstracte schilderijen van Sterling te verwerken in de collectie.

Naarmate de klok tikt, krijgen de verschillende ideeën vorm. Al snel wordt duidelijk dat de creatie van haute couture geen exacte wetenschap is, maar een arbeidsintensieve kunstvorm.
Zolang er tijd in overvloed is, worden compromissen over ideeën geweigerd; de verlichting in het naaiatelier blijft dan ook meer dan één nacht branden om de nauwkeurige schetsen en ontwerpen leven in te blazen. Voor het team is het een stresserend moment om de jurken en kleding onder de aandacht van Raf Simons te brengen. Met een kritisch oog beoordeelt hij die tot in de kleinste details.

Het blijkt een moeilijke oefening om een evenwicht te vinden tussen dit creatief proces en het commercieel belang van Dior. Enkel met veel toewijding en inzet van de medewerkers van Dior lukt het hen dan ook om overeind te blijven in het spagaat van de wensen van Raf en de veeleisende wensen van het bestaande cliënteel wereldwijd.
De spanning van het moment, de eerlijkheid en kwetsbaarheid van de mensen die in de documentaire gevolgd worden, geven  een échte inkijk in de modewereld. Als in een mierenkolonie heerst er een sfeer van georkestreerde chaos waarbij iedereen zijn taak kent en tot een goed einde brengt. De uitspraak van één van de naaisters uit het atelier –in het begin van de documentaire- speelt door mijn hoofd: "Haute couture, c’est toujours à la dernière minute…”.
 

And the show must go on

And the show must go on. De collectie van Dior moet gepresenteerd worden, liefst in bijhorende stijl. Om toeschouwers te verbluffen en onder te dompelen in de haute couture volstaat een klassieke zaal met de traditionele catwalk niet. Wat eerst voorzichtig geopperd werd als een kinderlijke fantasie blijkt in de wereld van Dior al snel een haalbare realiteit. Een oud herenhuis wordt met behulp van een overweldigende hoeveelheid bloemen omgetoverd tot een ware fantasiewereld. De bedwelmende geur van de bloemen en de kleurenpracht missen de aandacht van het publiek niet. Het modehuis Dior biedt Raf Simons het platform, het podium en de mogelijkheid om een totaalbeeld te creëren. Kosten noch moeite worden gespaard en het blijkt te werken.

 

Jarne Boone

 

[ 'Dior and I' documentaire van regisseur Frederic Tcheng, 2014, 90 min, Het leven achter de schermen van het modehuis Dior met artistiek directeur Raf Simons in de hoofdrol.]

Vanaf 8 juli in Aventure Cinema in Brussel, Cartoons in Antwerpen, Studio Skoop in Gent