Werelds Kleinste Groot Leger

vod
wo 10/06/2015 - 13:45 Dimi Dumortier en Karsten De Vilder zijn de enige rekruten van dit kleine leger. 1000 km stappen ze in de voetsporen van Napoleon’s leger. Een documentaire 'Worlds Smallest Grand Armée'.

documentaire film dimi dumortier karsten de vilder napoleon geschiedenis grande armee moskou vilnius 1812 muziek rusland veldtocht

De rekruten

Dimi Dumortier (links)
liet voor deze gelegenheid een Russische snor groeien en leerde een mondje Russisch spreken.
Hij is filmmaker, muzikant en beeldend kunstenaar. In een vorig leven werkte hij als stappende coach voor Oikoten en begeleidde  jongeren naar Santiago de Compostella.

Karsten De Vilder (rechts)
liet zich dag op dag meeslepen op dit Russisch avontuur. Als filmmaker, documentairemaker, acteur, monteur én muzikant is hij de gedroomde tweede rekruut van dit leger.
 

Twee gedreven mannen met een passie voor geschiedenis ondernemen een voettocht van meer dan 1000 km in de voetsporen van Napoleons Grande Armée.
Vijftig dagen stappen ze van Moskou naar Vilnius, de omwegen die Napoleon maakte incluis. Wat oorspronkelijk begon als een zoektocht in het verleden evolueert naar een ontmoeting met het hedendaagse Rusland. Het resultaat is een stevige documentaire die door de muzikale rekruten, Dimi Dumortier en Karsten De Vilder, met live muziek wordt gepresenteerd.
 

Veldtocht van Napoleon naar Rusland

Op het hoogtepunt van zijn macht waande Napoleon zich heer en meester over het hele continent, alleen Rusland en enkele aangrenzende gebieden waren aan zijn verovering ontsnapt. Hij trof in stilte voorbereidingen om Rusland in een sneltempo te annexeren.
In 1812 marcheerde Napoleon naar Moskou met in zijn kielzog een gigantisch leger, de Grande Armée van 500.000 soldaten. Ze veroverden Moskou en wachtten tevergeefs op de overgave van Tsaar Alexander. Uiteindelijk vertrok Napoleons leger uit Moskou en zette koers richting Vilnius. De extreme koude dat jaar, 1812, strooide roet in het eten. Van het grootste leger dat ooit bijeen was gebracht, schoot na een ijzige winter bijna niets meer over.
Het is deze tocht, van Moskou naar Vilnius, die de twee Belgische rekruten Dimi en Karsten, overdoen.
 

De tocht van Dimi Dumortier en Karsten De Vilder

Duizend kilometer lopen ze in het spoor van de soldaten van de Grande Armée. Wat weinigen weten is dat er ook Belgen onvrijwillig waren ingelijfd in dit grootse leger van Napoleon. En het zijn deze soldaten die Dimi en Karsten willen herdenken. Ze lazen boeken, dagboeken en verslagen om zich in te leven in het dagelijkse leven van een soldaat  tijdens Napoleons horrortocht anno 1812.

In de voetsporen van Napoleon

Cobra.be sprak met hen over de huzarentocht en de ontberingen van de soldaten van Napoleon. De voedselbevoorrading bleek een groot probleem en de twee nepsoldaten, Dimi en Karsten, aten een recept dat soldaten in leven hield: een broodje  berkenbast gekruid met buskruit. Dit taaie goedje zou voldoende voedingsstoffen bevatten om te overleven.

Nadat ze een derde van de afstand aflegden met zware rugzakken van 26 kg, vonden ze een oud kramakkelig karretje aan de rand van de weg. Ze laten zich verleiden om dit vehikel te gebruiken voor het transport van hun bagage. De kar wordt 'Freya' gedoopt naar de godin van de vruchtbaarheid. Freya zal hen vergezellen tot het einde van hun reis. Bekijk en beluister hierboven het volledige interview en reportage.

De documentaire  'World's smallest Grande Armée'  van Dimi Dumortier en Karsten De Vilder is vanaf 10 juni op verschillende locaties te bekijken. Montage is van Kurt Augustyns. Opmerkelijk is dat de documentaire muzikaal zal begeleid worden door Dimi en Karsten die live Russische liederen zullen brengen.
Wo 10 juni : Permeke Bib - Antwerpen
Do  11 juni : Cinema Aventure - Brussel
Vr    12 juni : Cinema Zed - Leuven
Za   13 juni : Kaskcinema - Gent
Zo   14 juni : De Studio - Antwerpen

In een bijhorend boekje  'De roes van de Iftoricus' geschreven door Dimi Dumortier zijn veldmijmeringen, liedteksten en verhalen neergepend.

Meer informatie over de vertoningen, locaties, boekje kan je vinden op hun website. Klik hier.