Winnaars Docville

zo 10/05/2015 - 09:37 ‘Garnet’s Gold’ van Ed Perkins krijgt de prijs voor Beste Internationale Documentaire op Docville in Leuven.

docville documentaire film festival leuven laureaten winnaars

De Britse film ‘Garnet’s Gold’ van Ed Perkins heeft op de slotavond van Docville, het festival van de documentairefilm in Leuven, de juryprijs voor de Beste Internationale Documentaire gekregen. De Weten&Geweten-prijs ging naar de Deense film ‘Democrats’ van Camilla Nielsson, terwijl ‘Twilight of a Life’ van Sylvain Biegeleisen bekroond werd als Beste Belgische Documentaire. De Prijs voor Beste tv-documentaire ging naar de reeks ‘De Werkende Mens’ van Lode Desmet, uitgezonden op Canvas.

 

Garnet's Gold

‘Garnet’s Gold’ is de Beste Internationale Documentaire. De film van Ed Perkins vertelt het verhaal van een excentrieke man die in de Schotse highlands op zoek gaat naar een schat. Aanleiding is het feit dat hij 20 jaar geleden tijdens een trip door de afgelegen Schotse wildernis een houten scepter vond waarvan hij overtuigd is dat het een merkteken is van een oeroude geheime schat. Canvas zal de film uitzenden.

 

Democrats

In ’Democrats’ van Camilla Nielsson, die de Weten&Geweten-prijs won, worden in het door de omstreden dictator Mugabe geleide Zimbabwe, waar de roep om verandering groot is, twee regeringsafgevaardigden met tegengestelde overtuigingen gevolgd die ter voorbereiding van een nieuwe grondwet de bevolking bevragen over het rechtsysteem en de autoriteit van de president.

 

Twilight of a Life

De als Beste Belgische Documentaire bekroonde “Twilight of a Life’ is een film vol vreugde, hoop en tederheid waarin regisseur Sylvain Biegeleisen een relaas brengt van de laatste weken van zijn 94-jarige moeder die hij samen met haar beleefde. De film zit vol met sterke gesprekken, grappige situaties en poëtische momenten die aantonen dat de herfst van het leven geen angstige periode moet zijn.

 

De Werkende Mens

Met de Prijs voor Beste TV-Documentaire wil Docville de aandacht trekken op het feit dat de Vlaamse televisiewereld de afgelopen jaren steeds meer kwalitatief hoogstaande documentaires aflevert. Uit de genomineerden ‘Weg van België’ (Phara de Aquirre e.a.), ‘People of Tomorrow’ (Ibbe Daniëls e.a.), ‘De Werkende Mens’ (Lode Desmet), ‘Heylen en de herkomst’ (Matthias De Neve e.a.) en ‘Onze Jongens’ (Bas Bogaerts e.a.) werd gekozen voor de documentaire van Lode Desmet.

bekijk de reeks in de Canvas-videozone

klik op de filmposters voor meer informatie

 

 

Docville liep in Leuven van 1 tot 9 mei en kreeg volgens de organisatoren net als vorig jaar circa 8.000 bezoekers over de vloer. Opvallende film waren de Belgische première van Oscar-winnaar ‘Citizenfour’ over Edward Snowden en ‘Montage of Heck’ over Kurt Cobain. Daarnaast werden onder meer ook enkele ‘thrilling docs’ getoond, documentaires waarbij gebruik gemaakt wordt van elementen uit thrillers, zoals ‘Tales of the Grim Sleeper’.