Elfde editie van DOCVILLE

ma 27/04/2015 - 10:53 Negen dagen lang, van 1 tot 9 mei, wordt in Leuven de hoogmis van de documentaire georganiseerd, nu al voor de elfde keer. In verschillende secties komen de beste nieuwe documentaires uit binnen- en buitenland aan bod. Cobra.be grasduint door het rijk gevulde programma.

docville leuven documentair festival

Na wereldwijde prospecties heeft het DOCVILLE-team alweer een mooie mix uit het documentaire filmcircuit geselecteerd. Heel wat van de voorstellingen worden bijgewoond door de makers, of uitgeleid door een gesprek met specialisten.

Een nieuwigheid voor de editie van 2015 is de selectie documentaires voor kinderen, vier titels waaronder het gevierde ‘Dancing in Jaffa’. Daarnaast is er een nationale en internationale selectie, een reeks rond maatschappelijk hete hangijzers onder de banner ‘Weten & geweten’, de zogenaamde ‘Festival Favorieten’ met focus op verrassende verhalen en knappe cinematografie, de narratief alternatieve selectie ‘Outside the box’, en vijf kunstdocumentaires die in Museum M worden vertoond.
 

Openingsfilm

Tot slot kan u ook zes ‘Thrilling docs’ gaan ontdekken, films met elementen van suspense- of horrorcinema. In dat programma hoort ‘Tales of the Grim Sleeper’ thuis, de openingsfilm met een feestelijke première op vrijdag 1 mei in Kinepolis Leuven, van de Britse documentairemaker Nick Broomfield. Hij waagt zich op de gevaarlijke straten van South Central L.A. waar in 2010 seriemoordenaar Lonnie Franklin Jr. werd gearresteerd. Officieel staat hij terecht voor de moord op tien vrouwen, maar het vermoeden bestaat dat Lonnie over een periode van 25 jaar honderden slachtoffers heeft gemaakt. Vaak ging het om drugsverslaafde vrouwen en prostituees die door de autoriteiten niet echt gemist werden—de kranten vonden het meestal niet eens de moeite om verslag uit te brengen toen hun lichamen werden aangetroffen. De bijnaam ‘Grim Sleeper’ verwijst naar een periode van 14 jaar, tussen 1988 en 2002, toen Lonnie een schijnbare pauze inlaste van het bloedvergieten. Broomfield schetst het drama van de verpauperde, zwarte gemeenschappen van L.A. en van het povere politiewerk, en hij laat familieleden van de slachtoffers en zelfs de volatiele zoon van Lonnie aan het woord. Intense documentaire met de allures van een heuse thriller.

CitizenFour

'CitizenFour', gepresenteerd in de sectie ‘Festival favorieten’, is de derde en bekendste film van de Amerikaanse Laura Poitras over wat zij zelf “de wereld na 9/11” noemt. Poitras won een Oscar voor haar intense vertelling over klokkenluider Edward Snowden, die haar contacteerde onder de schuilnaam Citizen Four, en over zijn beslissing om in 2013 de afluistertechnieken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA te onthullen aan journalisten van The Guardian en The Washington Post. Heel bijzonder is het hoe Poitras dit explosieve stuk geschiedenis van zo dichtbij kon vastleggen. Ook al bestaat de film voor een groot deel uit gesprekken in een hotelkamer in Hong Kong en uit e-mail verkeer tussen de regisseur en Snowden, heeft de documentaire een waarachtige thrillerstructuur. ‘CitizenFour’ bevat tevens een heel inspirerende boodschap, over hoe dappere individuen wel degelijk een succesvolle strijd kunnen aangaan met het megalomane ‘systeem’. Snowden, die momenteel in ballingschap leeft in Rusland, motiveert zijn acties in de film als volgt: “Ik ga liever naar de gevangenis dan dat ik mijn intellectuele vrijheid en die van mijn geliefden moet opgeven.”