9999, de vergeetput van België

vod
do 01/05/2014 - 12:45 '9999' is een nieuwe documentaire van filmmaakster Ellen Vermeulen. Zij bezocht anderhalf jaar lang elke week de gevangenis van Merksplas, waar geïnterneerden met psychische problemen schromelijk aan hun lot worden overgelaten.

9999 documentaire ellen vermeulen gevangenis merksplas

"Eenzame opsluiting dat verdien ik toch niet?"

Psychiatrisch patiënten die criminele feiten hebben gepleegd, eindigen bij gebrek aan alternatief vaak in de gevangenis. Maar dat is niet waar ze thuishoren. De geïnterneerden krijgen niet de nodige zorg waar ze recht op hebben, er is geen aangepaste begeleiding of therapie en geen controle op de inname van medicatie. Bovendien zijn de levensomstandigheden beneden alle peil.

Documentairemaakster Ellen Vermeulen brengt met '9999' enkele portretten van deze geïnterneerden. Trage, eenzame beelden zijn het, met als voice-over de getuigenissen van Joris, Ludo, Wilfried, Steven en Salem. Een stomp in de maag is. het. De mannen ijsberen kettingrokend in hun kleine cel, zonder hoop ooit vrij te komen. De datum van hun vrijlating is vastgesteld op 31/12/9999.

Henri Heimans, voorzitter van de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij, is al decennialang begaan met het lot van deze geïnterneerden (zie video). "Een mensonwaardige realiteit" noemt hij het. Belgïe is in het laatste anderhalf jaar al veertien keer veroordeeld voor deze praktijken en er zijn nog procedures hangende. '9999' is, naast een indringend portret, ook een oproep aan de volgende regering om deze situatie om te keren.

 

['9999'- Ellen Vermeulen. Op 4 mei in DocVille, Cinema Zed, Leuven]

Vanaf 13/05 verschijnt de documentaire in verschillende cinemazalen.

 

DocVille op Cobra.be