American Ultra

di 18/08/2015 - 15:48 *** Spionage is weer helemaal in. In dezelfde week als ‘The Man from U.N.C.L.E.’ doet ook ‘American Ultra’ zijn duit in het zakje. Maar dan wel vanuit een compleet andere invalshoek.

recensie american ultra spionage thriller ruben nollet jesse eisenberg kristen stewart

“We were the perfect fucked up couple,” vertrouwt Mike Howell, het centrale personage uit ‘American Ultra’, het publiek vroeg in de film toe. Met een hoofdrolspeler als Jesse Eisenberg kan je je daar ook meteen iets bij voorstellen. De acteur is er intussen 31 maar hij ziet er nog steeds uit alsof hij in het laatste jaar middelbaar zit. Hij heeft bovendien een carrière gebouwd uit karakters met een neurotische persoonlijkheid, figuren die het lastig hebben met de wereld in het algemeen en zichzelf in het bijzonder.

Plezier en geweld

Mike vormt geen uitzondering. Hij lijdt aan een speciale vorm van paranoia die hem aan zijn vertrouwde omgeving kluistert, en van enige ambitie in het leven is geen sprake. Zijn troost vindt hij bij Phoebe (Kristen Stewart), al enkele jaren zijn onafscheidelijke gezellin en partner in life. Behalve een innige liefde voor elkaar delen ze ook een passie voor marihuana, de ideale manier om zich in hun knusse cocon te nestelen.

Aan die rust komt een eind wanneer Mike bij de CIA op de radar verschijnt. Hoe dat komt, laat ik u met plezier zelf ontdekken, maar de gevolgen zijn behoorlijk gewelddadig. Plezier en geweld zijn dan ook de voornaamste bouwstenen waarmee regisseur Nima Nourizadeh en scenarist Max Landis aan de slag gaan. Drie jaar geleden presteerden ze elk nog een opmerkelijke found footage-film — respectievelijk ‘Project X’ en ‘Chronicle’ — en de inventiviteit die ze daar aan de dag legden, laat ook in ‘American Ultra’ geregeld opmerken.

Absurde dialogen (“He was armed with a spoon, sir”), buitenissige personages (let op Laugher), maffe visuals (de kelder met blacklight), geinige situaties (het huwelijksaanzoek), ‘American Ultra’ zou een agressief neefje van ‘Scott Pilgrim vs the World’ kunnen zijn. Fijne kost voor romantische zielen met een donker gevoel voor humor.

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[ ‘American Ultra’ van Nima Nourizadeh met Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Topher Grace, Connie Britton, Walton Goggins, John Leguizamo, Bill Pullman, Tony Hale – 1u36 ]