Ted 2

di 11/08/2015 - 10:26 ** De 550 miljoen dollar die de eerste ‘Ted’ wereldwijd verzamelde, leverden een sequel op, maar hebben de vuilgebekte teddybeer geen betere manieren aangeleerd. Niet dat het publiek daarop zat te wachten, uiteraard.

film recensie ted 2 mark wahlberg seth macfarlane amanda seyfried jessica barth

De vunzigste knuffel die een man zich kan wensen. Of liever: die een volwassen kind zich kan wensen. John, het personage dat Mark Wahlberg drie jaar geleden in de eerste ‘Ted’ speelde, is de 30 al een eind voorbij. Toch blijft hij zijn dagen vullen in het gezelschap van zijn grote teddybeer Ted, die ooit door toedoen van een magische wens tot leven kwam en al even bezeten is door drank, marihuana en blote vrouwen als hij. Tot grote ergernis van Johns vriendin (rol van Mila Kunis).

Aanstootgevend

Uiteindelijk vloeide daar een fabeltje over verantwoordelijkheid en vriendschap uit voort en kwam alles goed, maar niet voor de film er meer dan een half miljard euro uit puurde. Reden genoeg voor een vervolg, vond geestelijke vader Seth MacFarlane, die zelf ook Teds Bostons accent insprak. Het besef van verantwoordelijkheid dat aan het eind van de vorige film over de hoofdfiguren neerdaalde, is aan het begin van ‘Ted 2’ volledig verdwenen, samen met Mila Kunis overigens.

Een paar maanden nadat hij trouwde met de sexy Tammy-Lynn (Jessica Barth) botert het al niet meer zo goed tussen de twee. Het idee waarmee een collega komt aandraven — een kind krijgen om het huwelijk te redden — is behoorlijk aanstootgevend maar daar staat het koppel niet bij stil. Alleen valt het niet mee om een spermadonor te vinden. En dat is nog maar het begin van hun calvarietocht.
 

Surrealistisch

Ik ga hier niet beweren dat ‘Ted 2’ een voorname kandidaat zou zijn mocht het Nobelcomité ooit ‘Humor’ als bijkomende categorie overwegen. Maar ik kan toch geen gniffel onderdrukken als Ted aan Amanda Seyfried vertelt dat ze ogen heeft die “Give us the ring, my precious” zeggen. Of naar Mark Wahlberg uitvliegt met “There are no chicks with dicks, only guys with tits!”. Of aan Morgan Freeman toevertrouwt dat hij in een bed wil slapen “ dat gemaakt is van jouw stem”. Om nog te zwijgen van de surrealistische scène met Liam Neeson.

Zo schudden MacFarlane en zijn vaste medescenaristen Alec Sulkin & Wellesley Wild er nog wel een paar uit hun mouw, net genoeg om de missers, flauwiteiten en uitschuivers te compenseren en de stijlloze inkleding een beetje te kruiden. Dat MacFarlane & co na een uur en 20 minuten met de moraal komen aandraven en de film dan nog meer dan een half uur verdergaat, doet hem minder deugd, net als de flauwe ontknoping op de ComicCon-beurs. Deel 3 laten ze dus toch maar beter laten vallen.
 

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Ted 2’ – van Seth MacFarlane met Mark Wahlberg, Amanda Seyfried, Jessica Barth, Giovanni Ribisi, Sam J. Jones, Morgan Freeman, John Slattery en de stemmen van Seth MacFarlane en Patrick Stewart – 1u55]