Irrational Man

di 04/08/2015 - 11:13 *** Woody Allen mikt nog eens op de puntig speelse tragiek van ‘Match Point’. Die hoge top scheert ‘Irrational Man’ niet, maar hij raakt een eind ver.

irrational man woody allen drama romantische film recensie ruben nollet

Een blik op Abe Lucas (rol van Joaquin Phoenix) en je weet dat het niet zo best met hem gaat. Een uitgezakt lijf, bloeddoorlopen ogen, onverzorgde kleren, een algemeen gevoel van futloosheid, de veertiger lijdt duidelijk aan een depressie. Dat hij om den brode filosofie doceert, maakt de situatie des te pijnlijker. “Ik wou de wereld veranderen,” omschrijft hij zichzelf. “Maar ik ben een zatlap geworden die niet kan neuken.”

Tijdens een zomercursus aan een kleine universiteit sluit hij vriendschap met Jill, een beloftevolle en enthousiaste studente (gespeeld door Emma Stone) die zich voorneemt om de uitgebluste en cynische professor terug levenslust te geven. Tot haar grote verrassing vindt Abe inderdaad een nieuw doel voor zijn bestaan, maar het is niet bepaald wat ze zelf voor ogen had.

Geen geinige humor

‘Irrational Man’ klinkt als een ongewoon project voor Woody Allen, maar dat is niet echt het geval. De cineast liet in het verleden al vaker zien dat hij meer te bieden heeft dan enkel snedige oneliners, dolle kolder en zoetsappige romantiek. Hij is al zijn hele leven dol op schrijvers als Dostojewski en filmmakers als Ingmar Bergman, auteurs die niet meteen bekend staan om hun geinige gevoel voor humor.

De donkere visie op de mensheid die Allen eerder al liet opborrelen in onder meer ‘Crimes and Misdemeanors’ en ‘Match Point’. Het idee van een professor filosofie die zonder het te willen een gesprek afluistert en daardoor een onverwachte beslissing neemt, is bovendien ook al de basis van zijn ‘Another Woman’. ‘Irrational Man’ proeft dus niet altijd even vers, maar eenmaal het verhaal in een hogere versnelling schiet, grijpt het je wel stevig bij de lurven.

Plotgedreven

Voor een film van Woody Allen is deze trouwens opvallend plotgedreven. Als je er even bij stilstaat, moet je zelfs concluderen dat met name de vrouwelijke personages minder om het lijf hebben dan we van Allen gewoon zijn. Maar ‘Irrational Man’ is meer dan intrigerend genoeg om die tekortkoming anderhalf uur lang op te vangen.

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

‘Irrational Man’ – van Woody Allen met Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey, Jamie Blackley, Tom Kemp, Betsy Aidem, Ethan Phillips, Robert Petkoff – 1u36