Mission: Impossible 5

vod
di 04/08/2015 - 09:57 Video update: di 04/08/2015 - 13:57 *** De vijfde ‘Mission: Impossible’ biedt solide actie, uitgevoerd door een solide cast en doorspekt met solide humor. Een heel solide blockbuster, dus.

mission impossible rogue nation tom cruise christopher mcquarrie thriller film recensie ward verrijcken

Hamvraag bij het aanschouwen van alweer de vijfde incarnatie van Tom Cruise als superspion Ethan Hunt: is de acteur op z’n 53ste nog wel geloofwaardig als actieheld? Het antwoord is driewerf ja. Gewapend met zo’n tof script is Cruise nog altijd één van de meest bekijkenswaardige leading men op de planeet.

Cruise is ook niet van de domsten. Hij werkt hier opnieuw samen met de uiterst vakkundige Christopher McQuarrie, Oscarwinnend scenarist van ‘The Usual Suspects’ en de man achter de eerdere Cruise-voltreffers ‘Valkyrie’ en ‘Edge of Tomorrow’.

Exhibitionisme

De fun begint vanaf de eerste seconde, met een waanzinnige - snel afgehandelde, dus niet nodeloos uitgerekt - stunt waarbij Ethan Hunt zich vastklampt aan de vleugel van een opstijgend vliegtuig. Zoals altijd, maakt Cruise er een punt van om zulke levensgevaarlijke onnozeliteiten zélf uit te voeren. Dat levert coole anekdotes op voor tijdens de promobabbels, maar lijkt ons niet cruciaal om zo’n ‘Mission: Impossible’ te doen slagen. Pientere montage kan zo’n scène met een professionele stuntman minstens zo geloofwaardig maken, en kan er letterlijk voor zorgen dat Cruise niet sterft tijdens de opnames. Nu begint het wat op onnodig exhibitionisme te lijken, al die halsbrekende toeren.

Tom Cruise in 'Mission: Impossible - Rogue Nation'

Voor de vijfde keer kruipt Tom Cruise in de huid van geheim agent Ethan Hunt, het Amerikaanse antwoord op James Bond.

In ‘Rogue Nation’ gaan Hunt en zijn team op zoek naar de leider van het zogenaamde Syndicate, een ultrageheime misdaadorganisatie die de wereldorde wil destabiliseren en dan miljarden kan verdienen met de verkoop van illegale kernwapens aan de hoogst biedende, panikerende machthebbers. De CIA hecht weinig geloof aan het bestaan van het Syndicate en sommeert Hunt, die intussen zélf als crimineel wordt beschouwd, om zich in Washington te komen inleveren. Maar Hunt duikt onder en wil de klus op eigen houtje klaren - he goes rogue, zoals de titel van de film ons belooft.

Feminisme

De plot is vrij simpel, tot de laatste twintig minuten waarin twee lange en ingewikkelde praatscènes de pret wat komen bederven. Omdat Ethan Hunt het Amerikaanse antwoord is op James Bond, krijgen we veel jetset - denk: exotische locaties en onbetaalbare wagens - te zien. De scène in de opera van Wenen, wanneer Hunt een aanslag op de Oostenrijkse kanselier wil verijdelen terwijl het in avondkledij uitgedoste publiek zich van geen kwaad bewust is tijdens het aanschouwen der aria’s, is een klassiek opgebouwd, heerlijke getimed 007-moment, met vette knipoog naar Hitchcock. Regisseur McQuarrie toont hier zijn vaste hand.

De kompanen van Hunt, met name Simon Pegg en Ving Rhames, zijn opnieuw van de partij en zorgen voor de nodige humor. In Washington valt er ook te lachen met het gekibbel tussen Hunt-getrouwe Jeremy Renner en cynische CIA-baas Alec Baldwin. Cruise laat de show vooral stelen door de fantastische Rebecca Ferguson, de Zweeds-Britse actrice waar wij al grote fan van zijn sinds haar hoofdrol in de historische BBC-reeks ‘The White Queen’. Ferguson speelt hier een onbetrouwbare, en net daarom zo intrigerende, dubbelspionne die qua koelbloedigheid niet moet onderdoen voor Ethan Hunt.

Net als Cruise moet Ferguson af en toe haar fysieke attributen etaleren: zo stapt ze op een obligaat moment in witte bikini uit het zwembad. Maar ondanks de wederzijdse aantrekkingskracht beleven de personages nooit een stomende bedscène, zoals dat in een James Bond-film absoluut wél het geval zou zijn. Er wordt zelfs niet één keer gekust. Vooruitgang, heet zoiets. Tom Cruise is een volwaardig feminist.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

Mission: Impossible - Rogue Nation – Regie: Christopher McQuarrie met o.a. Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Simon Pegg en Alec Baldwin. 2u11