Chevalier Schoenaerts

Belga
di 28/07/2015 - 15:13 De Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts krijgt de titel van Chevalier (Ridder) in de Orde van de Kunsten en Letteren. Die onderscheiding wordt door de Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin toegekend aan personen "die zich hebben onderscheiden door hun creatie in het artistieke of literaire domein of door hun bijdrage aan de uitstraling van de kunsten en letteren in Frankrijk en de wereld".

film matthias schoenaerts chevalier in de orde van de kunsten en letteren chevalier in de franse orde van de kunsten en letteren.

De Franse Orde van de Kunsten en Letteren onderscheidt drie rangen: Chevalier, Officier en Commandeur. Sinds 1957 worden de onderscheidingen jaarlijks gegeven aan personen die zich onderscheiden door bijzondere artistieke verdiensten en die hebben bijgedragen aan de verrijking van de kunsten in Frankrijk en de wereld.

Filip D'havé, algemeen afgevaardigde van de Vlaamse Regering bij de Ambassade van België in Frankrijk, is vol lof over Matthias Schoenaerts. "Hij boekte grote successen met zijn vertolkingen in onder meer "De rouille et d'os" en "Rundskop" en kreeg de César voor opkomend jong talent in 2013. Intussen kent iedereen in Frankrijk Matthias Schoenaerts en dat wordt nog eens bevestigd met deze onderscheiding door de Franse minister van Cultuur."

Ook andere Vlamingen, zoals componist Philippe Boesmans (Commandeur), directeur-generaal van de Bozar Paul Dujardin (Chevalier) en voorzitster van ICOMOS Vlaanderen Brussel Bénédicte Selfslagh (Chevalier) krijgen een onderscheiding in de Orde van de Kunsten en Letteren.
 

'Volwaardige Franse filmster'

VRT-filmjournalist Ward Verrijcken noemt het Franse ereteken voor Schoenaerts "relatief vroeg", maar hij is niet verrast. "Matthias wordt door de Franse cinema omarmd sinds “Rundskop” al. Meteen werd hij als een van hen gezien. Ze zien hem niet als een "petit Belge" die af en toe in het Frans komt werken. Hij wordt als een volwaardige Franse filmster beschouwd."