De kleine prins–Mark Osborne

still uit de film vod
di 28/07/2015 - 10:54 Video update: wo 29/07/2015 - 17:09 ** Bombastische, visueel indrukwekkende maar ook wat saaie animatieprent, gebaseerd op het wereldberoemde verhaal van Antoine de Saint-Exupéry.

film filmrecensie recensie de kleine prins mark osborne antoine de saint exupery mackenzie foy jeff bridges rachel macadams paul rudd james franco ricky gervais jan decleir charlotte vandermeersch ward verrijcken

'De kleine prins' op het witte doek

Ward Verrijcken sprak met regisseur Mark Osborne.

De Franse vliegenier Antoine de Saint-Exupéry publiceerde ‘De kleine prins’ in 1943, en sindsdien zijn er 140 miljoen exemplaren van verkocht. De novelle is het derde meest vertaalde boek ter wereld—naar schatting in meer dan 250 talen—en werd in Frankrijk uitgeroepen tot het beste boek van de 20ste eeuw.
Dat indrukwekkend staaltje cultureel erfgoed heeft nu een bioscoopbehandeling gekregen. Gewapend met een budget van ruim 50 miljoen euro zette Hollywood-regisseur Mark Osborne een team van Franse en Canadese animatoren aan het werk, en het resultaat is bijna geslaagd.
 

Kaderverhaal

Om ‘De kleine prins’ de 21ste eeuw in te sleuren, bestelde Osborne een script met een wat geforceerd kaderverhaal. Een klein meisje wordt door haar ambitieuze moeder aangespoord om een hele zomervakantie te studeren, als voorbereiding voor de toelatingsproef voor een gerenommeerde, superstrenge school. Wanneer moeder en dochter in een nieuw huis gaan wonen, maakt het meisje kennis met haar prettig gestoorde buurman, een bejaarde piloot die beweert dat hij vroeger bevriend was met een kleine prins die uit de ruimte kwam.
In flashbacks zien we het wedervaren van dat titelpersonage, geanimeerd in stop motion in de stijl van de illustraties van Antoine de Saint-Exupéry. De hedendaagse plot wordt verteld in digitale, bewust wat al te propere animatie. Dat is een beetje een gimmick, hoe de grijze en hoekige decors zo fel contrasteren met de warme kleuren en knuffelbare personages in de fantasievolle sequenties.
 

still uit de film

Feministische tekenfilm

De deugdzaamheid van kinderlijke onschuld en verwondering mag door volwassenen niet in de kiem worden gesmoord, luidt de boodschap. Die heb je snel begrepen, maar bijna twee uur lang word je daar mee om de oren geslagen, en niet altijd even subtiel of vindingrijk. De scenaristen hebben ook de grootste moeite om hun film af te ronden, een keer of vijf heb je het gevoel naar de eindscène te zitten kijken om dan toch weer op een nieuwe plotwending getrakteerd te worden.
Wel bewonderenswaardig is de feministische ondertoon van deze tekenfilm: hoe het kleine gezin van twee vrouwen omgaat met de realiteit van de afwezige vader.
 

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[‘De kleine prins’ – Regie: Mark Osborne met de stemmen van o.a. Mackenzie Foy, Jeff Bridges, Rachel McAdams, Paul Rudd, James Franco en Ricky Gervais. Ook in Vlaamse versie met de stemmen van o.a. Jan Decleir en Charlotte Vandermeersch. 1u50]