While We’re Young - Noah Baumbach

wo 22/07/2015 - 10:18 ** Twee veertigers proberen te bewijzen dat ze nog vol jeugdige spontaniteit zitten. De New Yorkse regisseur Noah Baumbach presenteert zijn versie van een Woody Allen-komedie.

while we're young noah baumbach ben stiller naomi watts recensie ruben nollet

Ouder worden. Het is een pijnlijke waarheid waarmee we allemaal geconfronteerd worden, al maakt ze niet altijd dezelfde gevoelens los. Als tiener kan je niet wachten tot je ouder wordt omdat zich dan — zo denk je toch — een onvoorstelbare wereld voor je zal openen. Als twintiger is ouder worden geen zorg en lijk je gewichtloos in de tijd te zweven. Als veertiger besef je plots dat je op een leeftijd bent beland die je altijd aan de generatie van je ouders hebt toegeschreven en voelt het niet meer zo fijn.

Routine en spontaniteit

Josh en Cornelia (gespeeld door Ben Stiller en Naomi Watts) zijn in die laatste categorie beland. Ze prijzen zichzelf wel gelukkig dat ze geen kinderen hebben en dus kunnen gaan en staan waar ze willen. In werkelijkheid wordt hun leven geregeerd door complete onbenulligheden en zitten ze vast in een routine. Dat Josh al jaren aan dezelfde documentaire sleutelt en nog altijd geen duidelijk idee heeft van wat hij eigenlijk wil vertellen, illustreert de situatie perfect. Wanneer ze twintigers Jamie en Darby (Adam Driver en Amanda Seyfried) ontmoeten, raken ze beneveld door de energie en spontaniteit die het stel uitstraalt en proberen ze op die golf mee te surfen. De vraag is alleen of dat wel een goed idee is.

Ironische grijns

Na een reeks films die humor en drama in wisselende dosissen vermengden — zoals ‘Margot at the Wedding’ met Nicole Kidman of ‘Frances Ha’ met Greta Gerwig — probeert de New Yorkse regisseur Noah Baumbach in ‘While We’re Young’ voor het eerst een echte komedie te kneden. Naar eigen zeggen liet hij zich duchtig inspireren door de klassiekers van Woody Allen, Mike Nichols en James L. Brooks, aangevuld met screwball-komedies uit de jaren 30 en 40, en dat is er ook aan te zien.

‘While We’re Young’ is een pak toegankelijker dan wat Baumbach in het verleden heeft gemaakt, en daar kan je zeker in het begin best van genieten. Hij neemt geinig de absurditeiten van het New Yorkse burgerleven onder de loep, doorprikt met een ironische grijns de illusies van zijn hoofdpersonages en voegt daar een flinke scheut slapstick aan toe (de ayahuasca-scène bijvoorbeeld). Over het grote thema dat de film wil aankaarten — de problematiek van ouder worden — heeft Baumbach echter vreemd genoeg minder te zeggen dan je zou verwachten. De slotsom die hij bereikt, klinkt vlakjes.

‘While We’re Young’ amuseert maar daar houdt het ook bij op.

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘While We’re Young’ – van Noah Baumbach met Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver, Amanda Seyfried, Charles Grodin, Maria Dizzia, Adam Horovitz, Matthew Maher, Peter Yarrow – 1u37]

Bekijk hier de trailer van 'While We're Young'.