Southpaw - Antoine Fuqua

wo 22/07/2015 - 10:11 ** Een beroemde bokser ontdekt hoe snel zijn fortuin kan omslaan. Dit boksdrama staat zijn mannetje in de ring maar houdt het daarbuiten bij voorspelbaar sentiment.

film southpaw antoine fuqua jake gyllenhaal rachel mcadams oona laurence recensie ruben nollet

Een mensenleven kan in een vingerknip veranderen, en de uitdaging is om mee te draaien met het Rad van Fortuin. Zo kan je de onderliggende boodschap van ‘Southpaw’ samenvatten.

Onaantastbaar

Als we kennismaken met bokser Billy ‘The Great’ Hope (rol van een indrukwekkend gespierde Jake Gyllenhaal) staat hij aan de absolute top. Zijn typische no-nonsensestijl houdt in dat hij bij elke kamp geweldig onder vuur komt, maar zijn agressie en trefzekerheid slaan er hem telkens doorheen.

Intussen draagt hij al een tijdje de gordel van wereldkampioen en daar plukt hij ook privé de vruchten van. Hij geniet bovendien de steun van zijn beminnelijke en intelligente vrouw Maureen (gespeeld door Rachel McAdams), met wie hij een lief dochtertje heeft, Leila. Billy Hope lijkt onaantastbaar, maar dat is natuurlijk niemand op deze aardkluit.
 

Bijna knock-out

Alles bij elkaar heeft ‘Southpaw’ een simpel verhaaltje in petto. De film ontvouwt zich als een bokswedstrijd. Eerst deelt Billy een reeks goeie klappen uit, vervolgens krijgt hij een paar stevige uppercuts te verteren die hem bijna knock-out slaan en zo gaat de plot telkens verder. Enorm veel verrassingen heeft hij niet in huis, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Tenslotte danst Jake Gyllenhaal vaardig over het canvas en kan je hetzelfde zeggen van zijn meeste tegenspelers. Bovendien krijgt regisseur Antoine Fuqua een paar snedige boksscènes voor elkaar, energieke gevechten die de sfeer van de ring voelbaar weergeven.

Anderzijds slaat hij bijna telkens als hij wil ontroeren een gat in de lucht. Het is alsof hij vergeet om zijn bokshandschoenen uit te trekken om de hartsnaren te bespelen. In elk geval krijgt hij enkel bot sentiment voor elkaar, het soort sentiment dat je van mijlenver ziet aankomen en die de film als geheel ondermijnt. Als Billy Hope in de ring staat, voel je de slagen die hij op zijn lijf krijgt. Als hij daarbuiten rake klappen moet incasseren, doet het je weinig of niks. Dat kan ook niet echt de bedoeling zijn.

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

['Southpaw' - Antoine Fuqua met Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Oona Laurence]

vod

Bekijk hierboven de trailer van 'Southpaw'