Mr. Holmes - Bill Condon

wo 22/07/2015 - 10:05 *** Waarom heeft Sherlock Holmes ooit zijn detectivepraktijk opgedoekt? 35 jaar na de feiten weet de intussen 93-jarige Holmes het zelf niet meer. En dat is niet het enige wat hem begint te ontglippen.

film recensie mr holmes bill condon ian mckellen laura linney milo parker

Zet de eerste scène uit ‘Mr. Holmes’ naast de laatste en je hebt de hele film in een notendop. Wat die finale scène precies vertelt, ga ik hier uiteraard niet aan uw neus hangen, maar de film begint alvast met een 93-jarige Sherlock Holmes die op de trein merkt hoe een jongetje aanstalten maakt om een wesp lastig te vallen. Met name de zure uitdrukking op het gezicht van hoofdacteur Ian McKellen spreekt boekdelen. Hij speelt een man die weliswaar wereldwijd naam gemaakt heeft voor zichzelf met zijn onklopbare intellect maar die nooit een grote voorliefde voor de menselijke soort heeft gekoesterd.

Onrustwekkend

Holmes heeft in dit verhaal al lang een punt gezet achter zijn speurwerk. Hij woont in een afgelegen huis aan de kust van het Zuid-Engelse Sussex, waar hij enkel het gezelschap van zijn huishoudster (Laura Linney) en haar zoontje Roger hoeft te dulden. Wat hem vooral zorgen baart, is dat zijn geheugen de laatste tijd niet meer mee wil, een probleem dat des te onrustwekkender is omdat hij zelf het verhaal van zijn laatste zaak op papier wil zetten. Daar moet iets gebeurd zijn waardoor hij besloot om ermee te kappen, maar hij kan zich met de beste wil van de wereld niet meer herinneren wat het was.

Feiten en fictie, intellect en emotie, realiteit en herinnering, leven en dood, jeugd en ouderdom, ‘Mr. Holmes’ laat allerlei tegenstellingen botsen. Toch voelt het drama nooit schematisch aan. Scenarist Jeffrey Hatcher verwerkte de oorspronkelijke roman ‘A Slight Trick of the Mind’ van Mitch Cullin tot een elegant script, en regisseur Bill Condon — zelf ook een gedegen schrijver — maakt er een film van die al even sierlijk is. Een simpel verhaaltje kan je ‘Mr. Holmes’ nochtans niet noemen. Hij vlecht bijvoorbeeld ook drie tijdslijnen door elkaar. Naast de bezigheden van de oude Sherlock in Sussex zien we ook flashbacks van zijn recente reis naar Japan en van het cruciale onderzoek zoveel jaar eerder.

Gevoelige coda

Condon en Hatcher schrijven een opvallend gevoelige coda bij het uitgebreide oeuvre van Arthur Conan Doyle. Omdat Holmes verplicht wordt om te graven in zijn eigen geheugen ontdekt hij waarheden over zichzelf die niet per se heel aangenaam zijn. Ian McKellen verdient dan ook een stevig applaus voor de virtuositeit waarmee hij al die uiteenlopende versies van het hoofdpersonage en al die indringende scènes absorbeert. Al moet het gezegd dat de jonge Milo Parker hem ook prima van wederwoord dient.

[‘Mr. Holmes’ – van Bill Condon met Ian McKellen, Laura Linney, Milo Parker, Hiroyuki Sanada, Hattie Morahan, Patrick Kennedy, Roger Allam, Philip Davis, Frances de la Tour, John Sessions – 1u44]

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.