La isla mínima

di 14/07/2015 - 10:50 Een thriller kan meer zijn dan een spannende whodunit. Kijk maar naar dit Spaanse pareltje.

la isla minima thriller recensie ruben nollet alberto rodriguez

Het uitgangspunt is simpel: twee rechercheurs worden door hun oversten in Madrid naar het uiterste zuiden van het land gestuurd om de verdwijning van twee meisjes te onderzoeken. Als de Spaanse thriller ‘La isla mínima’ zich ontwikkelt tot een stevige kandidaat voor de Top 10 van 2015 heeft het alles te maken met wat regisseur Alberto Rodríguez daar vervolgens mee aanvangt.

Adembenemend

Hij zet al meteen de toon door in vogelvlucht over de adembenemende regio te scheren waar de film zich afspeelt. We bevinden ons in het overstromingsgebied van de rivier Guadalquivir, 50 kilometer ten zuiden van Sevilla. De streek is een wirwar van kronkelende kanaaltjes en beekjes, een veelkleurig gegroefd landschap dat bij momenten op de bovenkant van een stel hersenen lijkt. “Als je op de grond staat, zie je enkel een eindeloze horizon,” omschrijft Rodríguez het zelf. “Door te beginnen met die luchtbeelden kon ik tonen dat het vlakke landschap duizenden labyrinten verbergt.”

De rechercheurs die in die ongewone setting aan het werk moeten, geven de film al evenveel kleur. De oudste, Juan, is een doorgewinterde flik die tegen zijn pensioen aanleunt en duidelijk weinig zin heeft om nog veel moeite te doen. Zijn veel jongere collega Pedro is een idealist met weinig respect voor hiërarchie. Die eigenzinnigheid heeft er trouwens voor gezorgd dat Madrid hen naar dat godvergeten gebied heeft gestuurd. Allebei hebben ze echter hun eigen specifieke talenten die van goudwaarde zullen blijken.

Zwaar toegetakeld

Naarmate ze zich in de zaak verdiepen, ontdekken ze bovendien dat er veel meer aan de hand is dan ze hadden gedacht. Zeker als de vermiste meisjes vermoord en zwaar toegetakeld gevonden worden. Op dat moment boort Rodríguez nog een diepere laag van zijn verhaal aan. De politieke en sociale gebeurtenissen zijn van bij het begin van de film zichtbaar op de achtergrond. ‘La isla mínima’ speelt zich af in september 1980, op een moment dat Spanje door woelige wateren vaart. Rodríguez toont ook een paar keer beelden van sociale onlusten en pro- en antifascistische betogingen.

Hoe deze scherpzinnige en stemmige thriller verder gaat, laat ik u liever zelf ontdekken. De manier waarop Rodríguez al die verschillende lagen in elkaar haakt en tegen elkaar uitspeelt, is bepaald indrukwekkend om te zien. Aan het eind van de rit is ‘La isla mínima’ een verhaal over de littekens van een snoeiharde dictatuur, die officieel weliswaar verjaagd is maar die nog altijd met haar weerhaken diep in de Spaanse ziel geankerd zit.

Het is bovendien niet vergezocht om een verband te zien tussen de economische uitbuiting van toen en de situatie waarin Spanje de laatste jaren verwikkeld is. En dat roept dan weer de vraag op of die weerhaken tijdens de voorbije 35 jaar wel losgetrokken zijn.

Voortreffelijke film.

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[ ‘La isla mínima’ van Alberto Rodríguez met Raúl Arévalo, Javier Gutiérrez, María Varod, Perico Cervantes, Jesús Ortiz, Jesús Carroza, Salva Reina, Antonio de la Torre, Nerea Barros – 1u45 ]

VRT vod