Ant-Man - Peyton Reed

di 14/07/2015 - 09:58 ** Alweer een superheld in de bioscoop, die zoals de titel doet vermoeden zo klein is als een mier. De enige toon die daarbij past is humoristisch.

ant-man peyton reed marvel actieheld paul rudd michael douglas

De superhelden-fabriek genaamd Marvel pakte eerder dit jaar al uit met het bloedserieuze SF-spektakel 'Avengers: Age of Ultron'. Hun tweede worp van dit blockbuster-seizoen is veel lichter, veel ironischer. En ook sneller vergeten.

Accidentele actieheld

Paul Rudd speelt Scott Lang, een kruimeldief met een hart van goud. Nadat hij uit de gevangenis wordt vrijgelaten, tracht hij de relatie met zijn dochtertje te herstellen. Niet makkelijk, wanneer zijn ex getrouwd blijkt met de flik die hem kost wat kost weer achter de tralies wil krijgen.

Scott raakt per ongeluk betrokken bij geheime experimenten die objecten, en nu dus ook mensen, extreem kunnen doen krimpen. Even klein als een mier krijgt Scott een cool pak aangemeten en wordt hij tot volwaardige superheld opgeleid door de uitvinder van al die hocus pocus, gespeeld door Michael Douglas. Met dat pak kan Scott, zoals dat hoort in dit genre, de obligate slechterik gaan bestrijden, een machtsgeile wetenschapper.

Humor

Het heeft wat voeten in de aarde gehad vooraleer Ant-Man verfilmd raakte. De stripfiguur heeft, letterlijk, zijn omvang niet mee: een superheld zonder super-size, precies het tegenovergestelde van een Iron-man of een Hulk. Tien jaar lang is aan het script gesleuteld. Pas toen hoofdrolspeler Paul Rudd werd gecast, ging het vooruit. Rudd is een begenadigd komiek, bij ons vooral bekend als de echtgenoot van Phoebe uit 'Friends', en hij injecteerde flink wat humor in de plot, met als resultaat deze amusante actieprent.

Marvel bedient hiermee het publiek dat vorige zomer ook zo genoten heeft van 'Guardians of the Galaxy', maar daar zat toch meer vlees aan de botten. Ant-Man is grappig en de special effects zijn foutloos, in sommige sequenties zelfs heel indrukwekkend, maar finaal is de film wel heel erg licht en luchtig.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[ 'Ant-Man' van Peyton Reed met o.a. Paul Rudd, Michael Douglas, Corey Stoll, Evangeline Lilly en Michael Peña. 1u57 ]