Omar Sharif (1932–2015)

AP vod
vr 10/07/2015 - 16:48 Audio update: ma 13/07/2015 - 11:57 In Caïro is Omar Sharif overleden. Dat heeft zijn manager bekendgemaakt. In de jaren 60 werd de acteur wereldberoemd met rollen in films als 'Lawrence of Arabia' en 'Doctor Zhivago'. Hij werd 83.

Omar Sharif is overleden

Sharif is in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Eerder dit jaar bevestigde zijn manager nog dat hij aan de ziekte van Alzheimer leed.

Geboren in Egypte werd hij in de jaren 60 wereldberoemd met zijn rol van Sherif Ali in 'Lawrence of Arabia' (1962) en later met die van Yuri in 'Doctor Zhivago' (1965), twee films van de hand van regisseur David Lean. Voor de beide rollen won hij een Golden Globe. Voor zijn rol in 'Lawrence of Arabia' kreeg hij in 1963 een Oscarnominatie voor beste acteur in een bijrol.
 

Sharif haalde nadien nooit meer de successen die 'Lawrence of Arabia' en 'Doctor Zhivago' hem brachten, maar hij bleef nog jaren een veelgevraagd acteur voor filmmakers. Volgens persbureau AP had hij dat deels te danken aan hoe flexibel hij was met het spelen van verschillende nationaliteiten. Hij was de geboren Argentijnse revolutieleider Che Guevara in 'Che!', was de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo in 'Marco the Magnificent', de Mongoolse leider Genghis Khan in 'Genghis Khan', een Duitse legerofficier in 'The Night of the Generals', een Oostenrijkse prins in 'Mayerling' en ook nog een Mexicaanse bandiet in 'Mackenna’s Gold'.

In 2003 speelde hij een rol in de Franse film 'Monsieur Ibrahim', waarin hij een islamitische winkeleigenaar in Parijs speelde die een Joodse jongen adopteert. Hij kreeg voor die rol een César, het Franse equivalent van de Oscar.
In hetzelfde jaar kreeg hij op het filmfestival van Venetië een prijs voor zijn hele oeuvre.