Minions - Kyle Balda & Pierre Coffin

di 07/07/2015 - 11:24 *** De grappige miniatuurmonstertjes uit ‘Despicable Me’ mogen het eens op eigen kracht proberen. En dat lukt uitstekend.

minions kyle balda pierre coffin monstertjes recensie ruben nollet

Waar zouden de Minions vandaan komen, de gele helpertjes met de heliumstemmetjes uit ‘Despicable Me’? Ik twijfel er niet aan dat regisseurs Pierre Coffin en Chris Renaud zich in 2010 op zijn minst zwaar hebben laten inspireren door een aantal succesvolle voorgangers. Ik denk daarbij met name aan de blauwe alien Stitch uit ‘Lilo & Stitch’ en de Raving Rabbids uit de ‘Rayman’-computergames.

Napoleon

Waar de Minions als personages vandaag komen, krijgen we nu uitgelegd in hun eerste eigen langspeelfilm. Het blijkt dat ze al sinds de eerste eencellige levensvormen op deze planeet wonen en dat ze altijd dezelfde genetische drang hebben gevolgd: zich ten dienste stellen van de grootste slechterik die ze vinden. Zoals de plezierige generiek demonstreert, waren dat aanvankelijk steeds grotere en gemenere diersoorten, maar het duurde niet lang voor ze bij de mens belandden.

Hun laatste avontuur met de menselijke soort, in dienst van een klein opgeschoten wereldveroveraar met de naam Napoleon, draaide echter slecht uit en begin 19de eeuw besloten de Minions om in het Hoge Noorden een eigen maatschappij te beginnen. Alleen kan je niet zomaar ongestraft je eigen natuur negeren.

Niet zomaar gebrabbel

Hoe het dan verdergaat, laat ik u met genoegen zelf ontdekken. ‘Minions’ is dan ook pretentieloze animatie voor de hele familie, koddig genoeg om de kleintjes te amuseren, ondeugend genoeg voor jonge tieners en vaak ook geestig genoeg voor een meer volwassen publiek.

Let bijvoorbeeld eens op het taaltje dat de Minions in de mond nemen. Het klinkt als onverstaanbaar gebrabbel, maar als u zich een beetje concentreert, kan u er toch woorden in onderscheiden. Zo noemen ze een elektrische gitaar een “Super mega ukelele”, klinken ze vaak Frans — ongetwijfeld een idee van Fransman Pierre Coffin, die zelf de stemmetjes inspreekt — en durven ze bij gelegenheid zelfs een beetje Nederlands bezigen. Tenzij ik me geweldig vergis, zeggen ze immers zowel “Kom mee” als “Kom eraf”.

Wat er ook van zij, dit is zomeranimatie zonder zorgen.
 

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Minions – van Kyle Balda & Pierre Coffin met de stem van Pierre Coffin, Geoffrey Rush, Sandra Bullock, Jon Hamm, Jennifer Saunders, Michael Keaton, Allison Janney, Steve Coogan, Steve Carell – 1u31]

Bekijk hier de trailer van 'Minions'