Magic Mike XXL – Gregory Jacobs

vod
ma 06/07/2015 - 10:39 *** Sequel op stripper-saga ‘Magic Mike’ (2012) van Steven Soderbergh. Zoals de titel belooft, verpakt de film super-sized fun, heerlijk vertolkt en in beeld gebracht.

magic mike xxl gregory jacobs channing tatum strippers film recensie ward verrijcken

In een vorig leven was steracteur Channing Tatum stripper. Hij is daar nooit verlegen om geweest. In menig talkshow heeft hij reeds zijn sensuele danskunsten gedemonstreerd, en niemand minder dan Steven Soderbergh verfilmde Tatums ervaringen in het even onderhoudende als intelligente ‘Magic Mike’.
Die relatief goedkope film lokte in de zomer van 2012 zoveel volk naar de cinema dat een sequel niet kon uitblijven. Soderbergh is nu monteur en cameraman met dienst, de regie laat hij over aan zijn protegé Gregory Jacobs. Die garandeert dat Magic Mike in XXL-vorm even magisch is gebleven. Gelukkig maar.

Feminisme

Matthew McConaughey is niet langer van de partij. Zijn personage, een sleazy maar succesvolle stripclubeigenaar, is met de noorderzon—en de meeste centen—vertrokken. Tatum speelt nog altijd Mike, de grootste attractie van het halfnaakte dansfestijn. Hij heeft het strippen voor bekeken gehouden en probeert met de moed der wanhoop een meubelzaak te runnen. Maar in zijn atelier staat hij liever te dansen dan hout te snijden. Wanneer zijn voormalige kompanen komen aankloppen, omdat ze op zwart zaad zitten en op een grote stripperconventie in Florida een comeback willen forceren, kan Mike de lokroep niet weerstaan en haalt hij binnen de kortste keren zijn glitter-speedo’s uit de kast.
Magic Mike XXL’ is opgebouwd als een road movie. Onderweg naar Florida botst het collectief op kleurrijke personages, zoals nachtclub-koningin Jada Pinkett Smith en de schatrijke, bloedgeile Andy MacDowell. Er wordt gedronken, gelachen, gefilosofeerd—en uiteraard gestript en gevreeën. De heren laten geen kans onbenut om de vrouwen die ze tegenkomen, te bewieroken, ja zelfs onvervalst te aanbidden, terwijl ze zichzelf aanbieden als lustobjecten. In die zin mag je de ‘Magic Mike’-films gerust als feministisch omschrijven.
 

Zwoel belicht

Zoals het predicaat ‘XXL’ belooft, is alles bigger and better in deze vervolgprent. Er wordt nòg meer gedanst en nòg meer gejoeld door de honderden vrouwen die zich door Mike en zijn vrienden laten entertainen. De film is in feite een schier eindeloze reeks zweterige stripnummers, hier en daar afgewisseld met wat plot.
Dat hoeft geen bezwaar te zijn, omdat het scenario bijzonder goed is opgebouwd en de cast geweldig goed op dreef is. Regisseur Jacobs heeft een voorliefde voor lange takes en dwingt de acteurs hun scènes haast toneelmatig uit te spelen. Daardoor kunnen al die pretty boys bewijzen wat ze dramatisch in hun mars hebben.
Het camerawerk van Soderbergh, die op de generiek het pseudoniem Peter Andrews gebruikt, is uitmuntend, zeker in de donkere, zwoel belichte sequenties. Soderbergh neemt ook de feilloze montage voor zijn rekening. In die hoedanigheid laat hij zich op de generiek Mary Ann Bernard noemen.
‘Magic Mike XXL’ is een veel vakkundiger film dan zo’n zomerse pretprent hoeft te zijn. Daar hebben wij best wel respect voor.
 

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[‘Magic Mike XXL’ – Regie: Gregory Jacobs met o.a. Channing Tatum, Matt Bomer, Joe Manganiello, Adam Rodriguez, Kevin Nash, Amber Heard, Andie MacDowell en Jada Pinkett Smith. 1u55]

Bekijk hier de trailer van 'Magic Mike XXL'