Terminator Genisys

di 30/06/2015 - 10:13 *** Verrassend genietbare, zelfs behoorlijk ingewikkelde ‘reboot’ van de ‘Terminator’-reeks, met Schwarzenegger op z’n 67ste in topvorm.

terminator alan taylor arnold schwarzenegger sciencefiction actiefilm

Voor de niet-ingewijden: uit de ‘Terminator’-films komt de wereldberoemde oneliner “I’ll be back” die Arnold Schwarzenegger met dat potsierlijke Oostenrijkse accent debiteert. Hij geeft sinds 1984 gestalte aan een schier onoverwinnelijke robot, in dienst van de machines die de wereldmacht hebben gegrepen, maar geherprogrammeerd als een soort van beschermengel voor de mannen en vrouwen die het einde van de mensheid willen voorkomen.
Schwarzenegger en zijn regisseur James Cameron pakten in 1991 uit met de weergaloze sequel ‘Terminator 2: Judgment Day’, een film met baanbrekende digitale effecten, en in 2003 draafde de superster ook op in ‘Terminator 3: Rise of the Machines’. Met het tussendoortje ‘Terminator Salvation’ uit 2009 had Schwarzenegger weinig te maken. Maar nu is hij helemaal back, zoals beloofd.

Grijs en grijnzend

Het zijn echter de andere protagonisten die de plot van ‘Genisys’ in gang steken. We bevinden ons ergens in de toekomst, via het netwerk Skynet zijn computers en machines oppermachtig geworden. De weinig overlevende mensen leven in slavernij, of proberen met de moed der wanhoop verzet te organiseren.
John Connor weet dat het zijn lot is om zijn broeders en zusters ooit weer de vrijheid te schenken, maar dan moet hij er wel voor zorgen dat zijn moeder niet geliquideerd wordt door een zogenaamde Terminator. Met andere woorden: hij moet iemand naar het verleden sturen om zijn mama te beschermen en zijn eigen geboorte veilig te stellen. Die eer valt te beurt aan zijn luitenant en beste vriend Kyle Reese.
Zodra Kyle in 1984 terecht komt, moet hij de ene malafide robot na de andere het hoofd bieden. Groot is zijn verbazing dat Sarah Connor optrekt met een wat ouder model van zo’n Terminator, gespeeld dus door een grijzende én grijnzende Schwarzenegger. Hij wordt in deze film heel clever geïntroduceerd wanneer hij het opneemt tegen een jongere versie van zichzelf—applaus voor de digitale animatoren van deze heerlijke gevechtsscène—en zal later opmerken dat hij zich “oud maar niet overbodig” voelt. Wat dan weer een directe verwijzing lijkt naar de Hollywood-status van de bijna bejaarde maar nog steeds immens populaire Schwarzenegger.

Goed gecast

‘Terminator Genisys’ is een bijzonder ambitieuze actieprent, met al dat heen-en-weer-gereis in de tijd. Daardoor is het verhaal soms lastig om volgen—op Twitter lazen we de commentaar dat de film onder een “overdosis scenario” kreunt—maar verrassend genoeg doet dat weinig af van de amusementswaarde. Regisseur Alan Taylor wisselt de ingewikkelde dialogen op de juiste momenten af met explosief spektakel. Twee actiesequenties, die met een schoolbus op de Golden Gate Bridge en een achtervolging van twee helikopters, zijn staaltjes van feilloos getimede en gemonteerde suspense.
Fijne rolverdeling ook in deze peperdure blockbuster (het productiebudget wordt geraamd op 170 miljoen dollar). Schwarzenegger investeert genoeg humor—en gelukkig nooit te veel kolder—in zijn titelpersonage en laat het echte acteerwerk over aan de zeer bekijkbare Jason Clarke en Jai Courtney. Bijzonder slim is de casting van Emilia Clarke als Sarah Connor, de rol die Linda Hamilton destijds onsterfelijk maakte. Niet alleen ziet de frêle Clarke er in sommige shots precies uit als een jonge Hamilton, ze brengt ook nog eens miljoenen fans mee die haar aanbidden wegens haar aandeel in ‘Game of Thrones’.
Interessant is ook dat de angst voor technologie, het echte thema van de ‘Terminator’-reeks, nu geen sciencefiction meer is zoals het dat in 1984 wél was: via het internet hebben wij intussen hyperintelligente computers aan mekaar gelinkt. Zij nemen het volgens de scenaristen van deze film van ons over in 2017 op de zogenaamde ‘Judgment Day’. We zitten dus nog maar twee korte jaren safe.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[ ‘Terminator Genisys’ van Alan Taylor met o.a. Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jason Clarke, Jai Courtney en J.K. Simmons. 2u06 ]