Greta Van Langendonck

VRT
ma 29/06/2015 - 14:33 In het zuiden van Frankrijk is Greta Van Langendonck overleden. Dat heeft haar dochter bevestigd. Van Langendonck was een zeer geëngageerde actrice, maar dat hield haar niet tegen om mee te spelen in talloze populaire TV-series.

greta van langendonck overleden actrice

Greta Van Langendonck in De Zevende Dag

Greta Van Langendonck werd geboren op 10 maart 1944 in Kessel-Lo bij Leuven. In 1965 studeerde ze af aan de Studio Nationaal Toneel, de voorloper van het Herman Teirlinck Instituut, in Antwerpen.

Greta Van Langendonck heeft haar sporen verdiend in het theater. Ze was achtereenvolgens verbonden aan het NTG in Gent, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel en de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen.

Van Langendonck was een geëngageerde actrice. In de jaren '80 richtte ze als reactie op de overgeprogrammeerde theaterhuizen De bron op, een soort commune waar theater werd gespeeld en auteurs werden uitgenodigd. 

In de jaren '90 was ze regisseur bij de Leuvense acteerstudio, waar ze met amateurs werkte. In 2000 stond ze op de vierde plaats op de lijst van de PVDA in Leuven. "Als ik iets doe, wil ik altijd een revolutie teweeg brengen,' vertelde ze in 1997 in 'De zevende dag' (zie hiernaast). Aanleiding was de première van het stuk 'Metaformosen', dat ze regisseerde voor de Leuvense acteerstudio: "Ik wil shockeren, mensen kwaad maken en ontroeren.

 

VRT

Oesje

Vanaf de jaren '90 speelde Van Langendonck in verschillende films en TV-series, zoals 'Het verdriet van België', 'Ons geluk', 'Manneken pis', 'Oesje', 'Wittekerke' en 'Frits & Freddy'. Haar laatste grote rol was die van buurvrouw Annie in komische Canvas-reeks 'Duts'.

Gastrollen had ze in uiteenlopende series als 'Lili en Marleen' 'Matroesjka's', 'Interflix', 'Recht op Recht', 'Flikken','FC De Kampioenen', 'Aspe' en 'Witse'.

Soap vond ze het moeilijkste dat er is: "Omdat soap niets is, het is wind, het alledaagse. En er is niets moeilijker dan het alledaagse realistisch en naturel te laten overkomen."

Greta Van Langendonck woonde al een tijdje in het zuiden van Frankrijk. Daar is ze donderdag op 71-jarige leeftijd overleden.