The King's Gardens - Alan Rickman

vod
vr 26/06/2015 - 15:04 Video update: do 02/07/2015 - 13:54 * In het historische drama 'The King's Gardens' deelt Matthias Schoenaerts het scherm met Kate Winslet. De twee kunnen het bijzonder goed met mekaar vinden, de kijker helaas niet.

the king's gardens a little chaos kate winslet matthias schoenaerts alan rickman historisch drama film

Kate Winslet over King's gardens (ruw interview)

Terwijl 'Suite Française' en 'Far From the Mading Crowd' nog in de zalen spelen, komt er alweer een nieuw kostuumdrama met Matthias Schoenaerts uit. In 'The King's Gardens' speelt hij een gerenommeerd architect die de tuinen van het paleis van Versailles moet ontwerpen. Hij neemt een vrijgevochten vrouw, vertolkt door Kate Winslet, in dienst om een hoekje in dat mega-project in te richten.

Seksueel opgewonden

'The King's Gardens' werd geregisseerd door Alan Rickman, die ook de rol van Louis XIV voor zijn rekening neemt.

De film ging in september 2014 in wereldpremière op het festival van Toronto als 'A Little Chaos', ook de titel die in de rest van de wereld wordt gebruikt. Maar de reviews in de Angelsaksische landen zijn zo vernietigend--een Britse krant omschreef de film als "een hoop compost"--en de box office valt dermate tegen, dat de Belgische distributeur met de nieuwe titel 'The King's Gardens' nu de schade probeert te beperken.

De opnames waren blijkbaar prettiger dan de kritische reacties zijn. Kate Winslet, die wij exclusief konden gaan interviewen in Londen, beweert zelfs dat ze seksueel opgewonden raakte toen ze te horen kreeg dat Schoenaerts als haar tegenspeler gecast zou worden. Haar rol als jonge, creatieve, koppige weduwe in die vrouwonvriendelijke tijden is bovendien niet oninteressant: ze speelt een feministe in een periode dat dat woord niet eens bestond.

Verdienstelijke plot, maar niet noodzakelijk een verdienstelijke film.

'The King's Gardens' speelt vanaf 1 juli in de Belgische zalen.

De mening van onze recensent

Wat een tegenvaller is deze zoutloze kostuumprent van en met Alan Rickman. Op papier moet de clash tussen conservatisme en anarchie, tussen rationaliteit en passie, bijzonder interessant geleken hebben, vandaar dat Matthias Schoenaerts hier twee jaar geleden gretig ja op zei wellicht.
Hij speelt tuinarchitect André Le Nôtre die het megaproject van het paleis van Versailles krijgt toegewezen. Le Nôtre raakt in de ban van de onconventionele maar ook diep ongelukkige Sabine de Barra die in de koninklijke tuin op heel eigenzinnige wijze een fonteinenpartij laat bouwen.
Kate Winslet en Schoenaerts staan de hele film lang wat beteuterd te kijken, zij ingesnoerd in nauwe korsetten, hij verstopt onder een potsierlijke pruik. Rickman weet hun beider talent amper uit te buiten, daarvoor is zijn film te braafjes en academisch. Gemiste kans op alle fronten.
 

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

['The King's Gardens' - Regie: Alan Rickman met o.a. Kate Winslet, Matthias Schoenaerts, Alan Rickman, Stanley Tucci en Helen McCrory. 1u57]

Bekijk hier de trailer van 'The King's Gardens'