Que horas ela volta? - Anna Muylaert

di 23/06/2015 - 14:33 *** Verfrissend en vaak spits drama dat de draak steekt met de Braziliaanse klassenmaatschappij.

que horas ela volta anna muylaert regina case brazilie recensie ruben nollet

Val, een goedmoedige vrouw die de 50 voorbij is, werkt al vele jaren als huishoudster/nanny bij Bárbara, een welstellende (en alleenstaande) society-figuur uit São Paulo. Door de jaren is Val min of meer een deel van het gezin geworden, ook al omdat ze een kleine kamer in het huis betrekt, altijd aanwezig is en iedereen op zijn wenken bedient. Ze heeft wel een innige band met Bárbara’s tienerzoon Fabinho, die haar al zijn geheimen en verzuchtingen toevertrouwt.

De terugkeer van de dochter

Alles bij elkaar heeft Val het goed, maar ze heeft niettemin een hoge prijs betaald voor die financiële zekerheid. Ze is namelijk niet afkomstig van São Paulo, en toen ze na een pijnlijke echtscheiding op zoek moest naar een deftige job moest ze haar dochter Jessica achterlaten. Intussen heeft ze het meisje al tien jaar niet meer gezien, maar er is goed nieuws: Jessica wil in São Paulo komen studeren.
Bárbara is er zelfs voor te vinden dat Jessica mee in Vals kamer komt wonen tot ze een kot gevonden heeft. Die welwillendheid wordt echter al snel onder druk gezet wanneer blijkt dat de dochter heel andere ideeën aanhangt dan haar moeder en zich niet zomaar schikt naar de onuitgesproken machtsverhoudingen in het huis.

Schrijnend en geestig

De titel ‘Que horas ela volta?’ verwijst naar de vraag die Jessica als kind stelde (“Wanneer komt ze terug?”) toen Val weer eens met een hoop cadeaus op bezoek was geweest en na een paar dagen opnieuw moest vertrekken. Het is een schrijnende toestand als je erover nadenkt, maar regisseur/scenarist Anna Muylaert — ondanks haar Vlaamse familienaam wel degelijk Braziliaans — slaat een toon aan die veel lichtvoetiger is dan je met zo’n onderwerp zou verwachten. Meestal is ‘Que horas ela volta?’ zelfs zeer geestig op een fijnzinnige manier, vol kleine gebaartjes en details die meer zeggen dan de woorden die de personages in de mond nemen.

In de persoon van Regina Casé vond Muylaert bovendien een gedroomde hoofdactrice. Met haar uitbundige karakter, haar volkse taalgebruik en haar angstig conservatieve reflexen is Val een karakter dat gemakkelijk overdreven zou klinken. Zoals Casé haar speelt, is ze echter een charmante tante bij wie je met plezier een dagelijks kopje koffie zou gaan drinken.

Que horas ela volta?’ wil naar het einde per se de soaptoer op en zet daardoor enkele ongelukkige stappen — het huwelijksaanzoek, de baby. Maar die doen weinig af van een plezierige film die een onbekende kant van Brazilië blootlegt. Al twijfel ik er niet aan dat je dit verhaal evengoed in Europa kan situeren.
 

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Que horas ela volta?’ – van Anna Muylaert met Regina Casé, Michel Joelsas, Camila Márdila, Lourenço Mutarelli, Karine Teles, Luis Miranda, Theo Werneck – 1u54]

Bekijk hier de trailer van 'Que horas ela volta?'