Entourage - Doug Ellin

di 23/06/2015 - 11:10 ** De HBO-serie over het weldadige leven van een Hollywoodvedette heeft nu ook een langspeelfilm gekregen. Zo goed als op tv wordt het echter nooit.

film recensie ruben nollet entourage doug ellin adrian grenier jeremy piven kevin connolly jerry ferrara emmanuelle chriqui constance zimmer haley joel osment billy bob thornton

“Het leven van een filmster is veel interessanter als het niet zo best gaat,” zei Mark Wahlberg ooit toen een van de jaargangen van de tv-reeks ‘Entourage’ zou beginnen. Hij heeft natuurlijk ook recht van spreken. Niet alleen is hij samen met jeugdvriend Doug Ellin van bij het begin een van de drijvende krachten achter de HBO-serie, het project heeft het onrechtstreeks over zijn eigen leven. Dat hij twee keer een cameo krijgt in de filmversie is dan ook niet meer dan normaal.

Geen geluk in de liefde

Van het sprookjesachtige geluk waarin de laatste episode van het achtste (en finale) tv-seizoen ronddobberde, blijft aan het begin van de film dan ook weinig over. Het huwelijk van filmvedette Vincent Chase, de centrale figuur in de serie, met de mooie journaliste Sophia heeft welgeteld 9 dagen standgehouden.

Ook Vincents manager en goeie vriend Eric Murphy zag zijn relatie met de —zwangere — liefde van zijn leven Sloan op de klippen lopen. Vincents broer Johnny Drama heeft nog steeds geen noemenswaardige carrière, terwijl huisvriend Turtle zijn eigen gangetje gaat. Tot slot is er nog Vincents vroegere agent Ari Gold, die aanvaard heeft om CEO te worden van Time Warner maar nog geen hit heeft gescoord.
 

IJdelheid

Bekeken in het licht van de wereldwijde economische crisis stellen de trubbels van de ‘Entourage’-kliek bitter weinig voor, temeer omdat de helden op geen enkel moment om geld verlegen zitten en zichzelf een goed humeur geven door uitgebreid te feesten, te zuipen en te neuken. Of zoals Johnny Drama het formuleert met de finesse die de serie eigen is: "Fun is when you forget a girl’s name while you’re fucking."

Als Vincent dan op een bepaald moment verklaart ‘dat hij op zoek is naar iets betekenisvols’, kan je enkel grinniken. Zijn interpretatie van betekenisvol is immers dat hij een paar honderd miljoen euro leent van Ari’s studio om zijn debuut als regisseur te maken. En dat is dan de vraag waar de hele film zijn spanning op baseert: zal Vincents ijdelheidsproject floppen of niet?
 

Sappige anekdotes

Het grote genot van de serie ‘Entourage’ was — althans tijdens de eerste seizoenen en occasioneel nog tijdens de latere — dat ze de blik van een insider liet zien op Hollywood. Ellin en zijn medeschrijver Rob Weiss baseerden zich niet enkel op hun ervaringen in het gezelschap van Wahlberg, ze lieten zich ook inspireren door verhalen van anderen in het wereldje. Op die manier kreeg je een vrij volledig — zij het doorgaans optimistisch gekleurd — portret van het leven van een filmster.

Tijdens de latere jaargangen voelde je echter al dat de sappige anekdotes en situaties ongeveer op waren. Het antwoord van de makers was om dan maar het soapgehalte op te drijven, en dat doen ze in de film ‘Entourage’ in wezen ook. We zien wel wat meer achter de schermen van een Hollywoodstudio, we krijgen een beetje meer inzicht in de onderhandelingen met privégeldschieters en [SPOILER!] uiteindelijk belanden we voor het eerst op de Golden Globes. Maar de nadruk ligt toch vooral op de amoureuze wederwaardigheden van de mannen.

Lenige lijven, glitter en glamour, de overdadige levensstijl van een vedette, cameo’s van beroemheden, ‘Entourage’ kiest voluit voor de fun en verveelt zelden. Maar de magie van zijn begindagen is al lang vervlogen.
 

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Entourage’ – van Doug Ellin met Adrian Grenier, Jeremy Piven, Kevin Connolly, Kevin Dillon, Jerry Ferrara, Emmanuelle Chriqui, Constance Zimmer, Haley Joel Osment, Billy Bob Thornton – 1u44]