Cafe Derby

vod
di 23/06/2015 - 11:03 Café Derby is het langspeelfilmdebuut van Lenny Van Wesemael. De film is geïnspireerd door haar eigen jeugd, maar ze we weigert hem "autobiografisch" te noemen. Haar vriend, Ben Segers, speelt een bijrol.

Hetr vehaal

We schrijven 1985 en paus Johannes Paulus II komt op bezoek in België. Georges, een marktkramer en commerçant in hart en nieren, ruikt geld en huurt het café vlakbij de plek waar duizenden gelovigen een openluchtmis zullen bijwonen. Dat is - kort - het verhaal van 'Café Derby' van regisseuse Lenny Van Wesemael.

Voor haar debuutfilm liet Lenny zich inspireren door haar eigen leven: ook haar vader wou munt slaan uit de komst van de paus en zijzelf groeide effectief op in Café Derby. Maar de regisseuse weigert de term "autobiografisch" te gebruiken. Daarvoor zijn er teveel verschillen: het gezin in de film telt vijf kinderen, het gezin waarin Lenny opgroeide zes. En zelf was ze amper vier, toen de paus naar België kwam, het hoofdpersonage Sara in de film - met verve gespeeld door debutante Chloë Daxhelet - elf.

De film draait vooral rond de relatie tussen Sara en haar vader Georges, naar wie zij opkijkt . Maar tegelijkertijd ontdekt ze dat hij ook maar een mens is. 'Café Derby' is dan ook in de eerste plaats een coming of age-verhaal met het pausbezoek als achtergrond.

 

De acteurs

Lenny vond hoofdrolspeelster Chloë Daxhelet na een intensieve casting. Wim Opbrouck speelt vader Georges en voor de rol van de moeder, Renée, doet de regisseuse een beroep op de Nederlandse actrice Monic Hendrickx. Lenny's moeder is zelf ook Nederlandse, al was dat niet doorslaggevend. Monic Hendrickx is gewoon een steengoede actrice - zeggen de regisseurs en de acteurs unisono . Zij is onder meer bekend van de Nederlandse misdaadserie 'Penoza' en van de langspeelfilms 'De Poolse Bruid' en 'Nynke'. Hendrickx won in haar carrière vier Gouden Kalveren en diverse buitenlandse onderscheidingen.

Voor de rest kleurt de cast helemaal Belgisch, met onder meer Ben Segers, Geert Van Rampelberg, Günter Lesage en Dirk Van Dijck in de bijrollen. Ben Segers is het lief van Lenny Van Wesemael. "Zij regisseert mijn leven, en nu regisseert ze mij in een film over haar leven," zegt hij daarover.

De regisseur

Lenny Van Wesemael maakte eerder de kortfilms 'L'origine du monde' en 'Dansen met Travolta' en werkte mee aan 'The Broken Circle Breakdown' en 'De helaasheid der dingen'. Geen kattenpis. Met 'Cafe Derby' stapt ze binnen langs de grote poort.

Café Derby opent op 11 september het Filmfestival van Oostende en is vanaf 16 september te zien in de Belgische bioscopen.