Inside Out – Pete Docter

wo 24/06/2015 - 09:02 **** De hype rond de nieuwe Pixar, een kleurrijke en ontroerende studie van de psychologie van een tienermeisje, is helemaal gerechtvaardigd.

film recensie ward verrijcken inside out pete docter amy poehtler phyllils smith bill hader lewis black mindy kaling

We maakten ons eerlijk gezegd een beetje zorgen over de befaamde Pixar-studio, het huis van ‘Toy Story’, ‘Finding Nemo’ en ‘Wall-E’.  De voorbije jaren pakte Pixar uit met luie sequels als ‘Cars 2’ en ‘Monsters University’. Het was van 2010 geleden, met ‘Toy Story 3’, dat we nog echte magie van hen hadden gezien.
Maar de digitale animatiepioniers herpakken zich, in a big, big way, met hun blockbuster voor deze zomer: het bijzonder slimme en ongelooflijk ontroerende ‘Inside Out’.

Prachtige animatie

Deze 3D-film is het geesteskind van een van de meest getalenteerde regisseurs uit de Pixar-stal: Pete Docter, tevens de man achter ‘Monsters, Inc.’ (2001) en ‘Up’ (2009). Hij personaliseert hier de vijf basis-emoties die in het hoofd (en het hart) van elke mens leven. Plezier en Verdriet hebben het meeste in de pap te brokken en worden bijgestaan door Angst, Woede en Afkeer. De vrolijk geanimeerde figuurtjes staan, letterlijk, aan de knoppen van Riley, een meisje uit Minnesota dat een onbezorgde jeugd beleeft—tot het gezin naar het beangstigende San Francisco verhuist.
Riley is intussen 11 en heeft het moeilijk met die grote veranderingen, vooral met de eenzaamheid en isolatie die daarbij komen kijken. Het zorgt voor een ware kortsluiting en absolute chaos in haar emotionele hoofdkwartier. Plezier en Angst raken van hun drie kompanen vervreemd. Om Riley van de complete instorting te redden moeten ze hachelijke avonturen ondernemen en zo de orde in haar brein herstellen. Daarbij passeren ze wonderlijke interpretaties van het onderbewuste, de droomwereld (opgevat als een Hollywood-studio) en het abstract denken (prachtig geanimeerd als een ode aan Picasso).

Tranen

‘Inside Out’ is de Heilige Graal: een tekenfilm die evenzeer kinderen als hun ouders zal aanspreken. De kleurrijke humor en flitsende animatie houden de allerkleinsten aan het scherm gekluisterd, terwijl volwassenen zich in nostalgie kunnen dompelen—“Zo voelde ik mij ook toen ik 11 was!”—en het intelligente scenario zullen appreciëren. Docter en zijn team werkten samen met top-psychologen en -neurologen om de gevoelswereld van een jonge tiener met evenveel fantasie als academisch inzicht in kaart te brengen.
Hier en daar laat ‘Inside Out’ zich betrappen op zwakke momenten, maar eigenlijk kunnen we alleen maar grote bewondering hebben voor de ambities van Pixar: ze hebben hier een film gemaakt over depressie bij kinderen, en de manier waarop dat respectvol wordt afgehandeld, zal menig kijker in (deugddoende) tranen achterlaten.
 

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

‘Inside Out’ – Regie: Pete Docter met de stemmen van o.a. Amy Poehler, Phyllis Smith, Bill Hader, Lewis Black en Mindy Kaling. Ook in Vlaamse versie. 1u34