Poltergeist – Gil Kenan

di 16/06/2015 - 11:44 * Overbodige 3D-remake van de huiverklassieker uit 1982. Enig horror-plezier wordt verpest door de fletse regie en dito vertolkingen.

poltergeist gil kenan recensie ward verrijcken

Waarom diende de door Steven Spielberg bedachte, heerlijk huiveringwekkende ‘Poltergeist’ uit 1982 een update te krijgen? Na het zien van deze slaapverwekkende remake moeten wij u het antwoord schuldig blijven.

Nochtans stond er heus wel talent voor en achter de camera. Regisseur is Gil Kenan, die in 2006 een welverdiende Oscarnominatie kreeg voor zijn amusante animatieprent ‘Monster House’. En de cast wordt uitgemaakt door goed volk als Sam Rockwell (‘Moon’) en Jared Harris (‘Mad Men’). Maar het mag allemaal niet baten: deze afgestofte ‘Poltergeist’ doet ons alleen maar heimwee krijgen naar het origineel.

Gênant

De premisse is precies dezelfde gebleven. Een gezin betrekt een nieuw huis, dat werd opgetrokken op het terrein van een oud kerkhof. De achtergelaten doden zijn pisnijdig omdat hun stoffelijke resten niet fatsoenlijk werden opgegraven en verplaatst. En dus vallen ze de brave burgers die boven hen wonen lastig, eerst met wat onschuldig gespook, al snel met onvervalste terreur. Via de TV lokken ze het jongste dochtertje naar hun onderwereld.

Papa en mama reageren aanvankelijk nogal laconiek op de mysterieuze verdwijning van hun kind. De politie hoeven ze niet te bellen, vinden ze, en ze gaan beleefd aankloppen bij een team paranormale wetenschappers. De duiveluitdrijving die daar op volgt is professioneel in beeld gebracht, dankzij de digitale 3D-effecten die in 1982 nog ondenkbaar waren, maar toch gaat er geen enkele spanning van uit. Daarvoor zijn cameravoering en montage te ongeïnspireerd. Je ziét hoofdrolspeler Rockwell af en toe denken: “Hoe ben ik hemelsnaam in deze gênante onderneming terecht gekomen?”

‘Poltergeist’ plakte ons 33 jaar geleden tegen onze zetel van pure angst, en had ook een subversief kantje omdat het script de draak stak met het brave modelgezin dat door Reagan zo werd geïdealiseerd. De flauwe remake is zowel op vlak van de horror als van de vertelstijl een letterlijk en figuurlijk bloedeloze bedoening.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[ 'Poltergeist' van Gil Kenan met o.a. Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Jared Harris en Jane Adams. 1u33 ]