Kidnapping Mr. Heineken

vod
di 16/06/2015 - 10:32 ** Na een Nederlandse film heeft de ontvoering van Freddy Heineken nu ook een Engelstalige versie gekregen. Met meer actie maar met minder inzicht.

film recensie kidnapping mr heineken daniel alfredson anthony hopkins jim sturgess sam worthington ryan kwanten mark van eeuwen thomas cocauerel jemima west david dencik dirk roofthooft

Anthony Hopkins is Freddy Heineken in film over ontvoering

Regisseur van "Kidnapping Mr. Heineken": "Hopkins is echt een icoon. Maar ik vind dat Freddy Heineken ook een icoon was"

Willem Holleeder, de meest notoire Nederlandse crimineel van deze tijd, lijkt me om te beginnen al geen olijke kwast. Maar hij was zeker niet goedgemutst toen een jaar of vier geleden ‘De Heineken Ontvoering’ in de zalen kwam. De filmmakers hadden namelijk beslist om hem te schrappen uit de kidnapping van biermagnaat Freddy Heineken in 1983 en te vervangen door een fictief personage. Collega's-kidnappers Cor van Hout, Frans Meijer en Jan Boellaard waren ook niet opgezet met de film, omdat die volgens hen te vaak een loopje nam met de waarheid, maar hun namen stonden tenminste wel op de generiek.

De pees erop

Dan zal Holleeder veel meer in zijn nopjes zijn met ‘Kidnapping Mr. Heineken’, die het hele verhaal nog eens dunnetjes overdoet met Engelstalige acteurs. Deze versie houdt zich namelijk aan het waarheidsgetrouwe boek van de Nederlandse onderzoeksjournalist Peter R. de Vries, die — zo meldt de film trots tijdens de aftiteling — de voortvluchtige Meijer opspoorde in Paraguay.

De regie is deze keer in handen van Daniel Alfredson, de Zweed die eerder ook de laatste twee (en minst overtuigende) delen van de ‘Millennium’-trilogie naar het scherm vertaalde. Meneer Alfredson besliste om zich vooral niet veel aan te trekken van de motivatie van de criminelen en de nadruk te leggen op de actie. Daar is ook behoorlijk wat aanleiding toe. De hardhandige manier waarop Holleeder en zijn makkers een gekraakt pand ontruimen, de drieste bankoverval waarmee ze de kidnapping financieren, de ontvoering zelf, de overhandiging van het losgeld, de film legt er telkens duchtig de pees op.

Koel als een ijsklomp


De cast die Alfredson verzameld heeft, kwijt zich bovendien goed van zijn taak. Elk van de ontvoerders is op zijn manier best sympathiek, zelfs Holleeder, die nochtans veruit de meeste onverschrokkenheid en meedogenloosheid aan de dag legt. In de rol van Freddy Heineken gebruikt Anthony Hopkins dan weer de weinige schermtijd die hem gegund is om zijn onmiskenbare stempel op de film te drukken. Zijn Heineken is een half roofdier, koel als een ijsklomp en voortdurend op zoek naar tekenen van zwakte bij de tegenstander.

Als ‘Kidnapping Mr. Heineken’ het finaal toch moet afleggen tegen zijn Nederlandse voorganger, is het omdat de luttele pogingen die Alfredson onderneemt om er ook wat diepgang in te steken, de mist ingaan. Door een scheut fictie in het verhaal te pompen creëerden de makers van ‘De Heineken Ontvoering’ een interessante spanning tussen de ontvoerders en hun slachtoffer. In dit geval blijft het bij een vlotte, maar oppervlakkige misdaadfilm.
 

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Kidnapping Mr. Heineken’ – van Daniel Alfredson met Anthony Hopkins, Jim Sturgess, Sam Worthington, Ryan Kwanten, Mark van Eeuwen, Thomas Cocquerel, Jemima West, David Dencik, Dirk Roofthooft – 1u35]