Brussels Film Festival

vod
do 04/06/2015 - 09:24 In Flagey opent dit weekend de dertiende editie van het Brussels Film Festival met ‘La loi du marché’, waarvoor Vincent Lindon de prijs voor Beste Acteur won in Cannes.

brussels film festival flagey brussel film festival

Hoog bezoek op de openingsavond van het dertiende Brussels Film Festival, nu vrijdag in Flagey. Regisseur Stéphane Brizé en hoofdrolspeler Vincent Lindon, pas bekroond in Cannes, wonen er de Belgische première bij van ‘La loi du marché’.

Daarin speelt Lindon op heel nederige en waardige wijze de vijftiger Thierry, die na een onverwacht ontslag op zoek gaat naar werk, met de moed der wanhoop. Want al snel blijkt dat de arbeidsmarkt niet zit te wachten op mensen van zijn generatie. Wanneer Thierry toch aan de slag kan als beveiligingsagent in een supermarkt, wordt hij verplicht om zijn collega’s te bespioneren. Daardoor komt hij voor een groot moreel dilemma te staan. ‘La loi du marché’ speelt vanaf woensdag 10 juni in de Belgische zalen.

Competitie & gasten

Elf films uit verschillende Europese landen dingen in de officiële competitie naar de Golden Iris Award ter waarde van €10.000. Zij worden gejureerd door o.a. de Franse regisseur Christian Carion en de Vlaamse acteur Wim Willaert. Die laatste stelt op woensdag 10 juni ook zijn Franstalige film ‘Je suis mort mais j’ai des amis’ voor, waarin hij het scherm deelt met Bouli Lanners.

Het festival grasduint verder in de Franse cinema en nodigt op maandag 8 juni regisseur Jacques Doillon uit voor een masterclass. Diezelfde avond woont Doillon in Cinematek de première bij van zijn nieuwe film ‘Mes séances de lutte’, het startschot van een aan hem gewijde retrospectieve die loopt tot 21 augustus.

Andere gasten die naar Brussel afzakken: regisseur Alain Choquart en acteur Jérémie Rénier die hun film ‘LadyGrey’ zullen voorstellen, de Franse cineast Denis Dercourt voor zijn film ‘En équilibre’, de Nederlandse Sacha Polak voor haar film ‘Zurich’, de Franse regisseuse Christine Carrière met de film ‘Une mère’, de Poolse actrice Justyna Suwala voor de film ‘Body’ en vele anderen.

Muziek & open lucht

Er is ook aandacht voor muziek tijdens het achtdaagse filmfeest. Het traditionele Ciné-concert wordt dit jaar verzorgd door Zone Libre, een unieke samenwerking tussen Serge Teyssot-Gay, gitarist van Noir Désir, en drummer Cyril Bilbeaud. Samen voorzien ze ‘2001: A Space Odyssey’ van Stanley Kubrick van een nieuwe soundtrack in wat een “korte, maar even hallucinante versie” wordt genoemd. Volgens de perstekst van het festival zal het concert, op zaterdag 6 juni, het publiek “meeslepen naar een andere ruimte-tijdbeleving”.

Als het weer het toelaat, kunnen filmfanaten elke avond hun hart ophalen tijdens de open air-screenings op het Heilig Kruis-plein aan het Flagey-gebouw. Op het programma staan daar o.a. ‘Deux jours, une nuit’ van de broers Dardenne, ‘Waste Land’ van Pieter Van Hees en ‘Alléluia’ van Fabrice du Welz.

Het dertiende Brussels Film Festival sluit op vrijdag 12 juni af met de vertoning van ‘x+y’, een zogenaamde “feel good-film over autisme” van de Britse regisseur Morgan Matthews.

Het Brussels Film Festival loopt van 5 tot en met 12 juni in Flagey. Alle info op www.brusselsfilmfestival.be.