Blade Runner verlengd

vod
wo 03/06/2015 - 07:00 Meer dan 2.000 filmliefhebbers zakten af naar de Kinepolis-bioscopen voor ‘Blade Runner: The Final Cut’. Wegens het grote succes is de herneming van deze science fiction-klassieker uit 1982 met een week verlengd.

film blade runner ridley scott regisseur harrison ford rutger hauer sean young edward james olmos daryl hannah ward verrijcken

Blade Runner op DVD

Het is bijna niet te geloven dat ‘Blade Runner’ bij z’n release begin jaren tachtig maar lauwtjes onthaald werd door de critici, en dat de film ook als een commerciële mislukking werd beschouwd. De reputatie van ‘Blade Runner’ is sindsdien alleen maar gegroeid, in die mate dat de cultprent nu heel terecht beschouwd wordt als één van de meest invloedrijke science fiction-films aller tijden. Deze week kan u het intense, intelligente meesterwerk van Ridley Scott gaan (her)ontdekken in de Kinepolis-zalen.

Brandend actueel

De toekomst die Scott en zijn scenaristen bij mekaar droomden, is nu vlakbij. Ze baseerden zich daarvoor op het boek ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’ van de invloedrijke SF-schrijver Philip K. Dick. Het verhaal speelt zich af in het Los Angeles van 2019. De grootstad is, net als de rest van de wereld, in verval geraakt door vervuiling en overbevolking—meteen twee thema’s die nog steeds brandend actueel zijn.

Grote bedrijven produceren via genetische ontwikkeling zogenaamde replicanten, robotachtige wezens die amper van echte mensen te onderscheiden zijn en die aan het werk worden gesteld op verre planeten. Op aarde zijn replicanten verboden. Wanneer ze zich toch onder de mensen wagen, worden ze opgejaagd en afgemaakt door een speciale politie-eenheid, de ‘Blade Runners’. De film focust op het kat-en-muis-spel tussen de hyperintelligente replicant Roy Batty (rol van Rutger Hauer) en de uitgebluste Blade Runner Rick Deckard (rol van Harrison Ford).

Sequel

Van deze filosofische, fantastisch gefotografeerde actieprent bestaan verschillende versies. De versie die in 1982 uitkwam, een montage gedirigeerd door de studio, werd door regisseur Ridley Scott altijd fel veroordeeld. Pas in 2007, lang nadat cinefielen de grote waarde van ‘Blade Runner’ hadden ontdekt, stelde Scott op het filmfestival van Venetië een ‘Final Cut’ aan het publiek voor, die later uitkwam op DVD als de ‘25th Anniversary Edition’. Deze versie is nu ook te zien in de Kinepolis-bioscopen.

Binnenkort wordt er trouwens werk gemaakt van een langverwachte sequel. Scott heeft de regie daarvoor toevertrouwd aan de Canadese topcineast Denis Villeneuve (‘Incendies’, ‘Prisoners’), en Harrison Ford zal opnieuw in de huid kruipen van Rick Deckard.
 

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

‘Blade Runner’ – Regie: Ridley Scott met o.a. Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos en Daryl Hannah. 1u56

'Blade Runner' is nog tot 16 juni te zien in de Kinepolis-bioscopen van Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven, Kortrijk en Brugge.

Bekijk hieronder de reportage van 'De Rode Loper' uit 2008 over 'Blade Runner'.

vod