Danny Collins – Dan Fogelman

di 02/06/2015 - 13:15 *** Een brief van John Lennon schudt een uitgebluste muziekvedette weer wakker. Al Pacino haalt al zijn charmes boven in de aandoenlijke tragikomedie 'Danny Collins'.

film danny collins dan fogelman regisseur al pacino christopher plummer bobby cannavale jennifer garner giselle eisenberg annette bening katarina cas melissa benoist recensie ruben nollet

'The following is kind of based on a true story a little bit.’

Het prikkelende opschrift dat aan het begin van ‘Danny Collins’ op het scherm verschijnt, wordt pas tijdens de eindgeneriek uitgelegd. Maar omdat de historische achtergrond ook een plaats heeft in deze recensie, vat ik hem toch snel al even samen.

Wijze woorden van een ex-Beatle

Het komt erop neer dat Steve Tilston, een 21-jarige Britse folkzanger die aan het begin van zijn carrière stond, tijdens een interview in de vroege jaren ’70 liet vallen dat hij zich zorgen maakte. Hij had schrik dat hij zijn eigenheid zou verliezen,mocht hij een schatrijke wereldster worden.

John Lennon, op dat moment 30 en net ex-Beatle, kreeg dat interview onder ogen en besloot om de angstige jonge collega een brief te schrijven met een paar bemoedigende woorden. Hij zette er zelfs zijn telefoonnummer onder, mocht Tilston nog meer raad nodig hebben. Een schrijfsel van John Lennon was toen al even begeerlijk als nu, en de brief werd onderschept voor hij tot bij zijn bestemmeling geraakte. Pas 34 jaar later kreeg Tilston hem in handen.
 

Tot zover de raakvlakken tussen Tilstons verhaal en ‘Danny Collins’. In werkelijkheid gebeurde er verder niet veel. Tilston werd een gerespecteerde artiest die van zijn passie zijn beroep kon maken, meer dan 20 albums uitbracht en occasioneel een prijs wegkaapte. Maar de internationale vedettestatus waar hij zo bang voor was, behaalde hij nooit.

Een nar met een microfoon

‘Danny Collins’ kiest het andere scenario, en laat zien wat er gebeurd zou zijn als Tilstons angsten wel waarheid waren geworden. Zoals Al Pacino hem speelt, is Collins een man die zich al 40 jaar geen zorgen meer moet maken om zijn financiële toestand, sinds hij een wereldwijde hit scoorde met het Neil Diamond-achtige ‘Hey Baby Doll’.

Een overtuigende entertainer is hij altijd gebleven maar zijn artistieke ziel is hij kwijt. Of zoals hij het zelf zegt: "Ik heb al 30 jaar geen song meer geschreven. Ik ben een grap, een nar met een microfoon." Wanneer hij vier decennia na datum Lennons brief ontdekt, is dat voor hem het sein om alsnog bepaalde zaken recht te trekken. Hij zet een punt achter zijn zoveelste reeks concerten, maakt het uit met zijn veel te jonge lief — dat hem trouwens bedriegt —, begint terug te componeren en zoekt de zoon op die hij ooit bij een groupie verwekt heeft.

Charmeur in hart en nieren

Pacino openbaart zichzelf in ‘Danny Collins’ zeker niet als een begenadigd zanger — verre van zelfs — maar hij eigent zich het personage niettemin moeiteloos toe. Collins is een charmeur in hart en nieren en regisseur/scenarist Dan Fogelman weet precies welke oneliners zo iemand uit zijn mouw zou schudden. "I don’t want the honeymoon suite", zegt Collins wanneer hij incheckt in een hotel in New Jersey. "I’m not on a honeymoon. And I’m not sweet."

De film put zijn kracht niet toevallig ook uit de personages die zich niet zomaar laten inpakken door Collins’ charme, uitstraling en faam: zijn vertrouweling Frank (rol van Christopher Plummer), zijn vergeten zoon Tom (Bobby Cannavale) en diens vrouw Samantha (Jennifer Garner), of de hotelmanager Mary (Annette Bening).
 

Onmiskenbare funny bone

Dan Fogelman zoog als scenarist al onder meer de komedie ‘Crazy Stupid Love’ en de Disneyfilm ‘Tangled’ uit zijn pen, en ook hier bewijst hij geregeld dat hij onmiskenbaar een funny bone heeft. In zijn haast om het verhaal ook wat dramatisch gewicht te geven, propt hij er iets te veel medisch onheil in, maar ‘Danny Collins’ loopt gelukkig nooit vast in de stroop.

Een feelgoodfilm die even charmant is als zijn hoofdpersonage.
 

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Danny Collins’ – van Dan Fogelman met Al Pacino, Christopher Plummer, Bobby Cannavale, Jennifer Garner, Giselle Eisenberg, Annette Bening, Katarina Cas, Melissa Benoist, Josh Peck – 1u46]

Bekijk hieronder de trailer van 'Danny Collins'.

yt