Rio, I Love You - Guillermo Arriaga

di 02/06/2015 - 12:26 ** Na Parijs en New York krijgt nu ook Rio de Janeiro zijn compilatiefilm van amoureuze sketches en vignetjes. Zonder echte uitschieters.

film rio i love you guillermo arriaga regisseur stephan elliott fernando meirelles josé padilha paolo sorrentino john turturro mily mortimer harvey keitel vincent cassel vanessa paradis rodrigo santoro fernanda montenegro recensie ruben nollet

Van Woody Allen werd een tijdlang gezegd dat hij zijn films situeerde waar hij het geld kon krijgen, maar hij is niet de enige. Neem nu de Franse producent Emmanuel Benbihy. Die kwam ooit op het lumineuze idee om aan een resem gerenommeerde regisseurs te vragen om een kortfilmpje te maken dat zich afspeelt in een van de arrondissementen van Parijs. Je kan je voorstellen dat de toeristische dienst en andere overheidsdepartementen stonden te springen om die productie te ondersteunen, en zo ontstond in 2006 ‘Paris, je t’aime’.

Dat moet ergens anders ook lukken, bedacht Benbihy, en hij creëerde meteen een franchise, ‘Cities of Love’. In 2008 was New York al aan de beurt, de komende jaren plant hij uitstapjes naar Shanghai, Jeruzalem, Venetië, Berlijn en New Orleans. Waarom ook niet? Elk van die steden heeft een specifieke couleur locale, en er is geen gebrek aan lokaal filmtalent om de internationale cineasten aan te vullen.

Wonderlijk oord

De missie van ‘Rio, I Love You’ is duidelijk: de Braziliaanse grootstad afschilderen als een wonderlijk oord waar het eeuwig vakantie is, waar mooie mensen en mooie landschappen rondlopen, waar voortdurend muziek in de lucht hangt en waar de liefde in al haar aspecten om elke straathoek loert. De minder fraaie kanten van Rio worden nauwelijks aangekaart. Die kritiek zit bovendien weggemoffeld in komische verhaaltjes, eentje over een deltavlieger die zijn gal spuwt tegen het beeld van Christus de Verlosser, het andere over een doodschattig straatjoch dat op een telefoontje van Jezus wacht.

Echte mislukkingen bevat ‘Rio, I Love You’ nauwelijks. Enkel de bijdragen van John Turturro — een theatrale scène met Vanessa Paradis, die ook een liedje mag kwelen — en van Paolo Sorrentino — een cynisch verhaaltje over een oude rijkaard en diens onuitstaanbare jonge echtgenote — doen de tenen krullen.
 

Voor de rest blinkt deze kabbelende omnibusfilm uit door volgehouden middelmatigheid, al probeert Fernando Meirelles op zijn minst iets origineels met een woordeloos en (licht) experimenteel verhaal over een bouwer van zandsculpturen.

Mocht u zich trouwens afvragen wie precies wat gemaakt heeft: tijdens de eindgeneriek krijgt u dat allemaal netjes op een rijtje, met passende illustraties.
 

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Rio, I Love You’ – van onder andere Guillermo Arriaga, Stephan Elliott, Fernando Meirelles, José Padilha, Paolo Sorrentino en John Turturro met Emily Mortimer, Harvey Keitel, Vincent Cassel, Vanessa Paradis, Rodrigo Santoro, Fernanda Montenegro – 1u50]

Bekijk hieronder de trailer van Rio, I Love You’

yt