Spy – Paul Feig

di 02/06/2015 - 10:14 ** James Bond-parodie met glansrol voor de in Amerika razend populaire Melissa McCarthy. Leuk, maar snel vergeten.

film ‘spy paul feig regisseur melissa mccarthy jason statham rose byrne miranda hart allison janney jude law recensie ward verrijcken

Sinds Melissa McCarthy een Oscarnominatie kreeg voor haar bijrol in ‘Bridesmaids’ en een miljoenenpubliek aan de buis wist te kluisteren met haar sitcom ‘Mike & Molly’, geldt ze als één van de populairste—en dus best verdienende—comédiennes van Hollywood. Twee zomers geleden vormde McCarthy een hilarisch duo met Sandra Bullock in ‘The Heat’ van regisseur Paul Feig. En dat is nu de ook de man die haar ultieme doorbraak moet forceren met de actiekomedie ‘Spy’.

Scriptmatig stelt het allemaal weinig voor. Het betreft een nogal evidente James Bond-parodie over een muisachtige CIA-agente die nog nooit op internationale missie is gestuurd, en die uiteindelijk de opdracht krijgt om in allerlei vermommingen het Europese vasteland onveilig te maken. Pardon: we bedoelen natuurlijk veilig maken, maar niet nadat er de nodige spectaculaire, vaak explosieve misverstanden de revue zijn gepasseerd.
 

Grijze pruik

McCarthy speelt Susan Cooper, een dame die veroordeeld lijkt tot een job achter haar bureau op het CIA-hoofdkwartier. Ze werkt nauw samen met de glamoureuze spion Bradley Fine (een perfect gecaste Jude Law) op wie ze uiteraard verliefd is.

Wanneer Fine door de Bulgaarse dochter van een schatrijke wapenhandelaar wordt geliquideerd, krijgt Susan de opdracht undercover te gaan en de verkoop van een atoombom te verijdelen. Haar nieuwe identiteit is die van een zielig Amerikaans huisvrouwtje, tot Susans grote frustratie. Ze gooit de afzichtelijk grijze pruik dan ook snel de vuilnisbak in en schaft zich een wapperende avondjurk aan wanneer ze op eigen houtje gaat opereren in een of ander duur casino.
 

Obligate gilletjes

Feig en McCarthy zorgen ervoor dat het hoofdpersonage wel degelijk haar mannetje kan staan maar immer aimabel blijft. Het script is met andere woorden bijzonder doordacht en daardoor zijn niet alle situaties spontaan grappig. Het personage van Susans beste vriendin, bijvoorbeeld, is een paniekerig en bemoederend vrouwtje en wordt met obligate gilletjes gespeeld door de Britse comédienne Miranda Hart, die hier eigenlijk haar talent staat te verdoen. Ook Law en Allison Janney, als Susans bikkelharde maar bemoedigende baas, kunnen hun rollen met de ogen dicht spelen. Verrassender is de hyperkinetische vertolking van actiester Jason Statham, die de beste oneliners mag debiteren en een leuke chemie met McCarthy ontwikkelt.

‘Spy’ haalt nooit het consistent grappige niveau van ‘The Heat’ maar wordt hoe dan ook een geheide hit. McCarthy en Feig blijven zich trouwens bewijzen als komisch dream team want binnenkort beginnen ze aan de reboot van ‘Ghostbusters’, met in de hoofdrollen enkel vrouwen. Hun anti-seksistische missie kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

‘Spy’ – Regie: Paul Feig met o.a. Melissa McCarthy, Jason Statham, Rose Byrne, Miranda Hart, Allison Janney en Jude Law. 2u00

Bekijk hieronder de trailer van ‘Spy’ van Paul Feig.

yt